Елица Тодорова разплакала Дядо Добри

Древна богиня пази изпълнителката

Елица Тодорова разплакала Дядо Добри, а той я благословил. Това се случило преди години, когато певицата още не знаела кой е светецът от Байлово. Срещнала го на автогарата на Елин Пелин. Заприказвали се нещо, а тя решила да му попее за малко. Той я слушал, слушал и по едно време сълзи потекли от очите му. Вдигнал си ръката и тя приела това за благословия. След време научила, че този човек народът смята за светец.

Малко известно е, че за хита „Вода“, който навремето покори сърцата на всички, макар и да не стигна върха на Евровизия, Елица се е вдъхновила от филм на Мел Гибсън. Става реч за „Апокалипто“ - филма за маите, където основата на саундтрака са ударни инструменти. След като го гледала, Елица решава да направи нещо подобно, но с български мотиви. И се получава уникалната песен, смесваща ударни, електроника и народни гласове. А след това клип на песента направи Валери Милев. Там Елица обаче е с черни крила вместо с бели. Казва, че просто нямали бели, но пък имали черни подръка и дефектът станал ефект, който засилва внушението.

Древна египетска богиня пази Елиза Тодорова и тя е татуирана точно върху диафрагмата й. Преди време изпълнителката силно се увлича по Египет. Даже си прави костюми, наподобяващи тези на древните царици край Нил. Или пък използва облекла с принтове на фараони. Така под диафрагмата си поставя и рисунка на Изида – древната пазителка на семейството, жените, но и покровителка на магиите, която разстила своите криле за закрила.

С уменията си на изпълнител Елица определено прилага чара си и върху тези, които я слушат. Преди повече от дузина години тя и Стунджи правят концерт в салона над столичното кино „Люмиер“ в НДК. Пространството често се ползва за коктейли, рядко там обаче се изнасят музикални представления. Но един от тези концерти е на Елица и Стунджи – по това време двамата все още са творчески тандем. Но там бил и принцът на Монако Албер. Той пожелал да слуша изпълнителите буквално залепен за барабаните. Двамата си спомнят, че тогава това било истинско изпитание и трябвало да намерят начин, че да направят концерта си много тих, за да не стреснат високите гости.

Скоро след това пък Елица отишла на най-шумния концерт в живота си, където участвала с още 700 перкусионисти. Идеята била да направят най-шумното нещо на света. На този фестивал в Португалия три дни буквално барабаните и всякакви други ударни инструменти непрекъснато звучали, а по едно време всичките взели да удрят в синхрон.

Елица придобива страст към ударните още от детството си в Африка. Баща й е бил готвач в Либия – доста апетитна служба по това време. За да угоди на дъщеря си, той закачал две кутии от сухо мляко на връвчица. А щерката взимала каквото й попадне подръка инструмент – вилица или лъжица - и започвала да думка върху кутиите. Не стига това, ама организирала и други деца в импровизираните си концерти, които снабдявала с вилици и лъжици от кухнята на татко си. И наставало едно всеобщо думкане и тропане, но таткото на Елица по някакъв начин устоявал.

С порастването си бъдещата звезда все пак открива, че музиката е нейното призвание. Още повече че тя е в кръвта й и по наследство. Майка й е музикант. Била е преподавател в училището по народно пеене във Варна. Когато дъщеря й поотраснала, я взимала през ваканциите със себе си из селата във Варненско и други източни части на родината. Там записвали песни, легенди и ритуали.

Елица стана звезда в дует със Стунджи. Но сега работи заедно с братята тъпанджии Марин и Кристиян Пищолски. Триото е доста ефектно за наблюдение и слушане. Макар че навръх 9 септември Елица ще е соло в нощен клуб във Варна. Два дена по-късно е в Бургас за местен фестивал на виното и там пак е в трио, но с Николай Костадинов и Александър Тодоров. А с братята Пищолски ще се събере отново на сцената в Чепеларе на 2 октомври.

В личен план светските хроникьори казват, че е във връзка със 17 г. по-млад мъж на име Николай. Но напоследък двамата не споделят общи събития в социалните мрежи.

Елица, която вчера навърши 44, е и горда като изобретател на инструменти, които са патентовани. Барабаните „Космическо дърво“, „Олимпийският барабан на България“, „Барабан-Пирамида“ са сред изобретенията, с които изпълнителката е оставила индивидуален почерк в световната етномузика.

Не прави секс преди концерт

Елица Тодорова отсича, че не прави секс непосредствено преди концерт.

И после пояснява, че женският глас губи от красотата си, от цвета си, ако това се случи. Така с чувство за хумор изпълнителката отговаря на въпросите каква е тайната на гласа й. Отделно пояснява, че упражнява специално диафрагмено дишане, което усвоява на индивидуални уроци при прочут йога. С индиеца, който живее в София, я запознава приятелката й Арабел Караян. Елица изучава и източни бойни и други техники, като тай чи, които й дават концентрация на силата при удара на перкусионните инструменти и въздуха при дишане по време на пеене.

Казва, че обикновено закусва мляко с мюсли. А често при репетициите с ударните инструменти пуска печки, за да затопли почти до границата на търпимото помещението и навлича дебели дрехи. Така свири в продължение на 4-5 часа. За да може да издържи физически на концерт от час и половина, без да се умори и без да се изпотява от топлината на прожекторите.

Подобни статии