Елизабет II дава £1,1 млн. за ток

Елтън Джон и Роби Уилямс в топ тройката на енергото

Photo: britishheritage.com Британската кралица Елизабет Втора дава 1,13 млн. паунда (2 448 090 лева) годишно, за да захранва с електроенергия Бъкингамския дворец.

Британската кралица Елизабет Втора дава 1,13 млн. паунда (2 448 090 лева) годишно, за да захранва с електроенергия Бъкингамския дворец, предаде в. „Дейли мейл“. Това разкри консултантската компания Uswitch.com, която изчисли сметките за ток на домовете на най-богатите и най-известните британци.

Както можеше да се очаква, официалната резиденция на кралицата е №1 по консумация на електроенергия на Острова. Само 40-те хиляди крушки в двореца гълтат ток за £28 663 (62 107 лв.) годишно. Разгърнатата площ на масивната сграда с 240 стаи е 77 000 кв. м.
Затова не е чудно, че разходите й за електроенергия и газ надвишават 37 пъти средната заплата в страната, която е малко повече от 30 000 паунда.

Сметката за ток на кралицата е 23 пъти по-висока от тази на следващия в класацията на Uswitch.com - сър Елтън Джон. Сценичните му изпълнения често са наелектризиращи. Затова не би било шокиращо, че певецът плаща цяло състояние за ток и газ - цели 49 000 паунда (106 159 лв.) годишно за своето имение в Уиндзор на стойност £6,5 млн. Общо разходите на 73-годишната звезда за енергоносители надвишават 43 пъти средната годишна сметка на обикновения британец - £1125 (2437 лв.). Сър Елтън споделя своя дом с осем спални, в който има кинозала и басейн, със съпруга си Дейвид Фърниш и двамата им синове.

„Ако отворите сметката си за енергоносители и се шокирате, помислете за „бедния“ сър Елтън - пошегува се Сара Брумфийлд, енергиен експерт в Uswitch.com. - За щастие повечето от тези знаменитости не трябва да се притесняват за плащането на сметките, но независимо дали си звезда или не, винаги е полезно да намалиш количеството енергия, която ползваш. Понякога това може да стане много просто, например да затвориш прозорците, да загасиш осветлението, когато излизаш от стаята, или да врътнеш термостата, но за сър Елтън може да става въпрос да намали температурата на водата в басейна, за който дава 5000 паунда“.

Трети в списъка е певецът Роби Уилямс. Неговият дом с десет спални в западнолондонския квартал Холанд Парк харчи ток и газ за 33 133 паунда (71 761 лв.) годишно.
Телевизионният майстор готвач Джейми Оливър се бърка с цели £32 875 за отоплението и осветлението на дома си за 6 млн. паунда в графство Есекс. 29-годишният поппевец Ед Шийран пък дава £21 418 за своето имение в графство Съфолк на стойност 3,7 млн. паунда.
Сред останалите знаменитости в списъка са холивудската звезда Джордж Клуни, чийто палат в Сонинг, графство Бъркшир, му струва £20 548. Музикалният магнат Саймън Кауел пък дава £15 890, за да захранва с ток и газ луксозния си дом в Холанд Парк.
„Някои от най-големите имения, притежавани от известните лица на Великобритания, им носят сметки за десетки хиляди паунда годишно - изтъкна говорител на Uswitch.com. - Басейните, сауните, звукозаписните студия и баровете увеличават с хиляди лири разходите на домовете на знаменитостите“.

Подобни статии