ЕМА не е сигурна дали жените са изправени пред по-голям риск от тромбози при ваксинация с АстраЗенека

Европейският лекарствен регулатор не може да потвърди от наличните данни дали при жените и младите пълнолетни има по-голям риск от тромбози след ваксиниране срещу КОВИД-19 с препарата на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че има съобщения за редки такива случаи.
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви днес, че ограниченията при събирането на данните не са й позволили да установи какъвто и да било специфичен рисков фактор, който причинява тромбози.
Европейската комисия поиска научно мнение от ЕМА след съобщения по-рано тази година за такива случаи след ваксиниране с препарата на АстраЗенека. Много държави спряха да използват ваксината на британско-шведската компания, на която преди това бе отредена ключова роля във ваксинационните програми в ЕС.
Днес ЕМА потвърди препоръката си втората доза от ваксината, разработена от АстраЗенека съвместно с Оксфордския университет, да се поставя между 4 и 12 седмици след първата. "Няма доказателства забавянето на втората доза да оказва каквото и да било влияние за риска от" тромбози, каза тя.
ЕМА добави, че не може да издаде окончателни препоръки що се отнася до използването на ваксината на друга компания за втора доза, след като първата инжекция е била с препарата на АстраЗенека.

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Обстановката с разпространението на КОВИД-19 на Балканите продължава да се усложнява, като особено обезпокоителни са данните от Румъния, където и процентът на ваксинираните е твърде нисък, обобщи в седмичната си справка БТА. Същевременно повечето страни се въздържат от налагането на драстични ограничения и залагат на по-меки ограничителни мерки, съчетани с насърчаване на ваксинирането сред населението и определени обществени групи.

  75
 • 3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3 440 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 1 753 от които са установени с PCR, а 1 687 - с бързи антигенни тестове. 85,67 % от новите случаи, установени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал - COVID-19. Общият брой на направените за последното денонощие тестове е 24 730. От тях 7 996 са PCR, а 16 734 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  74