ЕМА не е сигурна дали жените са изправени пред по-голям риск от тромбози при ваксинация с АстраЗенека

Европейският лекарствен регулатор не може да потвърди от наличните данни дали при жените и младите пълнолетни има по-голям риск от тромбози след ваксиниране срещу КОВИД-19 с препарата на компанията АстраЗенека (AstraZeneca), предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че има съобщения за редки такива случаи.
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви днес, че ограниченията при събирането на данните не са й позволили да установи какъвто и да било специфичен рисков фактор, който причинява тромбози.
Европейската комисия поиска научно мнение от ЕМА след съобщения по-рано тази година за такива случаи след ваксиниране с препарата на АстраЗенека. Много държави спряха да използват ваксината на британско-шведската компания, на която преди това бе отредена ключова роля във ваксинационните програми в ЕС.
Днес ЕМА потвърди препоръката си втората доза от ваксината, разработена от АстраЗенека съвместно с Оксфордския университет, да се поставя между 4 и 12 седмици след първата. "Няма доказателства забавянето на втората доза да оказва каквото и да било влияние за риска от" тромбози, каза тя.
ЕМА добави, че не може да издаде окончателни препоръки що се отнася до използването на ваксината на друга компания за втора доза, след като първата инжекция е била с препарата на АстраЗенека.

Подобни статии