Еманципирани машини надничат от изложба

Показват илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем

Изложбата "Бестиарият на Лем според Мроз" представя илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем. Полският институт е домакин на събитието.

Графикът от Краков Даниел Мроз придава най-съвършена графична форма на героите от произведенията на Лем. За повечето почитатели на писателя илюстрациите на Мроз и текстовете на Лем са се превърнали в едно неразделно цяло.

Изложбата представя резултатите от сътрудничеството между тези двама големи творци. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем, разказват организаторите.

Вдъхновението

Паралелно с експозицията ще бъде представен и аудио-визуален експеримент, наречен Yves_O vs Nina F, вдъхновен от изложбата и филмите по творбите на Станислав Лем. Това е дълбоко, атмосферно, космично пътешествие през синтезаторни звуци, тъмни визуализации и контрастни стилове музика, допълват от Полския институт.

Авторът Иво Иванов е преподавател, преводач и културен мениджър. Визионер и организатор на някои авангардни събития, сред които международния фестивал за пърформанс Sofia Underground. Професионално пуска музика от края на миналия век, а под псевдонима Yves_O (от френски: Ив_О) експериментира с визуализации през последните петнадесет години. Участвал е в множество събития на няколко континента и е голям почитател на творчеството на Станислав Лем.

Nina F (Нина Фолтинович) е от Силезия, миньорската част на Полша. От малка се занимава с музика и проследява развитието на полската електронна сцена. Селекциите й са еклектични и функционални, неподлежащи на стилово и жанрово категоризиране. Преди няколко години се премества да живее в София, където открива нови интересни звуци и артисти.

Годината на Лем

Полският Сейм обяви 2021 г. за година на Лем. Изключително популярен сред своите сънародници, той е и един от най-известните полски писатели в света. Преведен е на 41 езика и издаван в милиони екземпляри. Литературният жанр, в който Станислав Лем постига най-големи успехи и който той прекрасно използва, прославя и издига до художествени висоти, е научнофантастичният роман.

В кръга на неговите интереси попадат и се разискват теми като етичните проблеми, свързани с появата на самоосъзнати роботи и изкуствен интелект, както и правни проблеми, породени от постиженията на съвременната медицина (дали човек с множество трансплантирани органи все още е същата личност?).

В романите си той успява да включи цял арсенал от проблеми, произтичащи от сблъсъка на хуманитаристиката и медицината с инженерството и футурологията.

Подобни статии