Емил Димитров-Ревизоро: Видяхме климатичните промени как действат

Photo: БГНЕС Емил Димитров-Ревизоро, екоминистър

Язовирите са пълни, за този сезон учудващо пълни, те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на изслушване в парламента относно ситуацията в страната във връзка с влошената метеорологична обстановка и предприетите действия от компетентните органи.

"Видяхме климатичните промени как действат - за четири часа се излива норма, която иначе за четири месеца не се излива", коментира той. И даде пример: "Ако се къпете с количеството вода за 160 дни наведнъж, сифонът няма да я поеме".
Екоминистър посочи, че язовирите действат като буфери - събират високата вълна, задържат я, преразпределят я помежду си и я изпускат контролирано едва тогава, когато речните корита са по-празни. Ако ги нямаше, всичката вода щеше да тръгне по речните корита и да отнесе всичко, коментира той.
Министър Димитров отбеляза, че в р. Конска, за която, по думите му, никой не знаел, че съществува, са се излели 100, 150, а някъде и 200 кубика на кв. м. Той коментира, че каскадите по р. Арда са изиграли своята роля. Екоминистърът посочи, че всички води, които е трябвало да се излеят в р. Марица, са били задържани в язовирите, и равномерно, бавно от язовир в язовир се изпуска водата, за да не се наводни Пловдив. В момента се изпуска вода от големия приток, без никой да пострада. Уведомили сме кметове, информира той.

Подобни статии