Енергийни експерти от ИТН предлагат: По-евтин ток за фирмите, ако орежат свръхпечалбата на АЕЦ

Компенсацията от 50 лева на мегаватчас за фирмите, които са на свободния пазар, може да стартира още през октомври, като парите се прихванат от свръхпечалбата на държавните енергийни дружества. Това предлагат като възможност за незабавно стартиране на тази помощ от политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН).

Така например при получаване на сметка за ток от фирма, в размер на 250 лева за един мегаватчас, без цени за пренос и достъп, потребителят ще даде на търговеца само 200 лева. От своя страна продавачът на енергия ще се разплати по веригата и когато сумата стигне до ЕСО или НЕК, които трябва да платят на енергийното предприятие, например на държавните АЕЦ или ВЕЦ, сумата ще е с 50 лева по-малко. С този пример енергийният експерт Благой Голубарев обясни как ще бъде прихваната помощта за бизнеса от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества.
По този начин не е необходимо да се чака сформиране на ново редовно правителство и парламент, които да изготвят бюджет и реално тази държавна помощ може да се предоставя още през октомври, обясниха от ИТН.
Иван Хиновски от партията заяви, че финансовата компенсация не търпи отлагане, след като за пореден път българската независима електроенергийна борса затвори при базова цена над 326 лева на мвтч с доставка в сегмента „пазар ден напред“ и цена на пиковия ток 367,79 лева на мвтч.
От партията имат общо 18 предложения, свързани с проблемите в енергетиката. Едно от тях е свързано с проблема с високите цени на въглеродните емисии. Този проблем може да бъде решен, ако предприятията закупуват авансово квотите, а не когато са необходими. Има голяма вероятност цените им да са по-ниски, например днес от тези през март догодина, обясни Голубарев.
Обхватът на помощта за енергийно уязвимите домакинства да се разшири, като се даде възможност с безвъзмездно финансиране домакинствата да изградят ВЕИ (до 5 квт) за собствени нужди, предлагат още от партията. Текущият бюджет от над 70 млн. лева и се ползва ежемесечно от над 200 хиляди домакинства може да се увеличи.

Подобни статии