Енергийният министър: Не откриваме пътната карта с "Газпром", искаме копие от Русия

Служебният енергиен министър Андрей Живков не може да открие подписаната между България и руската газова компания "Газпром" пътна карта за развитие на газопреносната мрежа. Това обяви самият той по време на парламентарния контрол в петък.

"Пътната карта не успяхме да я открием, но това, което успяхме да намерим, са документи, в които се цитира пътната карта, което показва, че тя съществува. Пуснах писма до БЕХ, до "Булгартрансгаз", дори до Министерски съвет, защото се цитира една работна група, която се е занимавала с пътната карта, пуснах заповед и да се издирва в деловодството и архива на министерството. Получих отговори, че пътната карта я няма", поясни той.

Припомняме, че пътната карта за развитие на газопреносната система между България и руската "Газпром" беше подписана на 3 юни 2017 г. като в нея са заложени стъпките по изграждането на газопровода "Турски поток".

"Разбира се, ние сме мислили варианта да искаме копие на пътната карта от "Газпром", но не мисля, че това е добре за репутацията на България", допълни още Живков. Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров обаче настоява картата да бъде изискана, защото не се знае какви задължения включва.

В отговор на друг въпрос, зададен от ПГ на ДБ, относно разходите за АЕЦ "Белене" след рестартирането през юни 2018 г., Живков поясни, че от есента на 2018 година насам, по проекта са похарчени общо малко над 11 млн. лева. Текущите разходи, в които влизат разходите за охрана, отчисления за амортизации и за персонал, са в размер на 10,3 млн. лева. По договора за съхранение и преконсервиране от 2018 година са изхарчени още 960 хил. лева.

"До 2018 година за АЕЦ "Белене" са изхарчени над 3 млрд. лева от парите на данъкоплатците", възпротиви се депутатът Мартин Димитров.

Подобни статии