Еньовденски калиници

Миниатюрни булки кръстосват улиците на Асеновград навръх празника по стар български обичай

Много тюл, красота и феерия показаха най-малките жителки на Асеновград.

Калиница (или каленица) се става до три пъти. Ритуалът се прави само в Асеновград точно на Еньовден от столетия. И тази година на 24 юни не бе направено изключение. Никой не може да каже откога датира традицията, която вече не се спазва в оригиналния й вид, но пък бърка сериозно в джоба на родителите.

Калиница (или каленица) се става до три пъти. Ритуалът се прави само в Асеновград точно на Еньовден от столетия. И тази година на 24 юни не бе направено изключение.
Никой не може да каже откога датира традицията, която вече не се спазва в оригиналния й вид, но пък бърка сериозно в джоба на родителите. Едни с неохота признават, че са отделили около 150 лева от семейния бюджет, а други директно назовават цени от над 400 лева. Парите отиват за красива миниатюрна булчинска рокля и аксесоарите на малката младоженка, а почерпката след празника е отделно.
Над 200 момиченца с розови и бели роклички, покрити с дантели и украшения, шестваха като всяка друга година из Асеновград. По традиция всяко малко момиченце, което иска да е калиница, вечерта преди празника оставя в Етнографския музей свое нишанче - гривничка, пръстенче, обици или синджирче. По нишаните на следващия ден се гадае кое дете каква професия ще има след години.
Заедно с родителите си малките булки се събраха в църквата “Св.Никола”, където участваха в празничната утринна литургия. След това живописното шествие, начело с отец Йордан, отиде до параклиса „Свето Въведение Богородично”, известен като “калиничката” (каленичката), където бе отслужен водосвет за здравето им и за късмет в бъдещето. След това всички отново се върнаха в храма, където се състоя ритуалът “наричане”. Малко по-късно уморените, но ентусиазирани момиченца се отправиха по пешеходната улица на градчето до местния парк. Начело на процесията вървеше военен духов оркестър, а мостовете над река Асеница бяха украсени с бял и розов тюл.
“Пожелавам си винаги да има мир и мама и татко да са добре”, каза 5-годишната Светла Илчева, която за трети и последен път стана калиница. С година по-голямата Николета Пендова е облякла булчинската рокля за първи път, защото е имала голямо желание да участва в ритуала, признава майка й Ваня. “На нас нищо не ни струваше, защото детето скоро беше шаферка на сватба и имахме рокля”, казва още жената.
“Дойдохме на празненството, за да спазим традицията. Роклята ни е шита по поръчка и заедно с обувчиците и аксесоарите разходите не излязоха повече от 100 лева”, обясниха майката и бабата на 4-годишната Теодора Македонска, Василена и Любляна. Тяхната калиница си имаше и кавалер - малкият Симеон. Жените обясняват, че детето им празнува за първи път, но след третата поредна година задължително ще почерпят близки и приятели само с постни гозби. Защото и това повелявала традицията на Еньовден. „Трето дете ми е Мариела. Тя е на 9 години и участва за последен път в ритуала”, казва майката Емилия. Рокличката на момиченцето е струвала около 350 лева, но майката ни най-малко не съжалява, защото малката й красавица била на седмото небе от радост и е благословена за здраве и късмет.
Обичаят “Калиници” или “Каленици”, както още се изписва, датира отпреди стотици години в Асеновград. По време на социализма бил прекъснат, но отново бил възроден преди 10-15 години. От година на година става все по-масов и все повече момиченца участват в тържеството. Корените му са свързани с въведението на Богородица в храма и затова малките момичета на този ден се обличат като булки. Идеята преди години дошла от старата гръцка махала в Асеновград, където преселниците по този начин отбелязвали Еньовден.
Празникът е смесица от християнската традиция и езическите вярвания и ритуали. „Калиница” е гръцка дума и означава красива, млада булка. Традицията повелява изборът на калиница да е на момиче до 10 години.

Подобни статии