Ердоган: Оставиха ни сами да се оправяме с милиони сирийски бежанци

Турция осъди остро "мечти" на Гърция да разшири териториалните си води

Турският министър на отбраната Хулуси Акар повтори днес, че неговата страна никога няма да приеме стъпки от страна на Гърция за разширяване на териториалните й води в Егейско море, отхвърляйки евентуални стремежи на Атина като "празни мечти", съобщава Асошейтед прес.

Той посочи това в изказване на симпозиум в Истанбул, засягайки въпроса за проблемните отношения с Гърция. Той заяви също, че Турция е решена да продължи усилията за сонаджи за въглеводороди в Източното Средиземноморие в зоните, в които смята, че Анкара и кипърските турци имат права.
Гърция и Турция, които са членки на НАТО, имат дългогодишни спорове по редица въпроси, включително за териториалните права в Егейско море и за правата за проучвания за въглеводороди в Източното Средиземноморие. Напраженията се изостриха миналата година във връзка с правата за проучвателни сондажи в зони в Средиземно море, за които Гърция и Кипър твърдят, че са част от тяхната изключителна икономическа зона.
Гърция заявява също, че запазва правото си да разшири терториалните си води от сегашните 6 морски мили на 12 морски мили в района на егейските си острови. Турция отдавна обявява, че ще разглежда подобна стъпка, която би блокирала достъпа й до Егейско море, като повод за война.
През януари гръцкият парламент гласува за разширяване на териториалните води покрай западното крайбрежие на страната на 12 мили.
"Докато ние не приемаме тази претенция, която пренебрегва правилата на международното право, принципите на разума и логиката, Гърция се стреми да разшири още въздушното си пространство с мечтата да разшири териториалните си води на 12 мили", каза Акар. "Трябва да се види и да се знае, че това са празни мечти", подчерта Акар.
" Ние ще продължим нашите дейности в зоните, за които /кипърските турци/ са ни дали лиценз и в който ние имаме права", посочи турският министър на отбраната.
Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция.
Международно признатото кипърско гръцко правителство обвинява Турция в нарушаване на морската му икономическа зона със сонаджите край острова.
Същевременно в записано предварително видеопослание към симпозиума турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата страна е оставена да се справя сама с милиони сирийски бежанци и обвини съседна Гърция в "пропиляване на историческа възможност" за сътрудничество с Анкара по въпроса за бежанците.
"Никаква стъпка не бе предприета, за да се гарантира, че бежанците могат да живеят в сигурност и мир в техните земи", каза Ердоган. "Турция бе оставена сама в извънредната й борба за предотвратяване на нелегалната миграция", посочи Ердоган.

Подобни статии