Ердоган поиска американско финансиране за турската мисия в Афганистан

Снимка: БГНЕС Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Съединените щати да окажат финансова, логистична и дипломатическа подкрепа на Турция, която предложи да поеме охраната на летището в афганистанската столица Кабул след изтеглянето на американските войски и войските на НАТО от Афганистан, съобщава Ройтерс.

Турция предложи да разположи свои части на летището в Кабул след пълното изтегляне на САЩ и от няколко седмици води разговори във връзка с разполагането на турски подразделения.
По време на посещение в Северен Кипър Ердоган е потвърдил, че въпреки съпротивата на талибаните, Турция ще продължи да изпълнява мисията си, при условие че САЩ изпълнят трите конкретни турски искания за подкрепа.
"Ако тези условия бъдат изпълнени, можем да поемем ръководството на летището в Кабул", е заявил Ердоган, като е поискал дипломатическа подкрепа и предаването на американски логистични и други обекти за ползване от турската армия.
Междувременно, талибаните предупредиха Турция да не се ангажира в Афганистан. Насърчени от плана за изтегляне на чуждите войски до септември тази година, те осъдиха разполагането на турски войски на летището в Кабул.
"Ще има сериозни финансови и административни трудности... (Съединените щати) също ще окажат необходимата помощ на Турция в това отношение", е заявил Ердоган, като е добавил, че талибаните "трябва да прекратят окупацията".

Подобни статии