Ериксен оцеля, спира с футбола

Капитанът Кяер спаси живота на халфа

Снимка: АП/БТА Датчаните не позволиха на камери и папараци да заснемат какво се случва с Ериксен.

Звездата на Дания Кристиан Ериксен оцеля, след като колабира в 43-ата минута на мача с Финландия, завършил с победа 1:0 на съперника.

10 минути медиците се бориха за него на стадион „Паркен“ в Копенхаген и в крайна сметка успяха да го върнат от най-страшното. „Бяхме повикани, когато Кристиан се строполи на терена. Не виждах добре, но беше ясно, че той е в безсъзнание“, обясни лекарят на Дания д-р Мартин Бьосен. „Когато стигнах до него, той беше на едната си страна. Дишаше, успях да напипам и пулс, но изведнъж това се промени. Всички видяха, че започнахме сърдечен масаж. Помощта от медиците на стадиона дойде бързо, наистина много бързо. Бърза беше и реакцията на всички останали. С общи усилия успяхме да го върнем, той се вкопчи в живота“, каза още Бьонсен.

Решаващи за спасението на Ериксен са и действията на капитана на Дания Симон Кяер. Защитникът се озова до приятеля си още в първите секунди и се увери, че тялото му е в правилна позиция. Именно той и Йокаим Мееле провериха дали съотборникът им си е глътнал езика. Подобни действия в първите секунди са животоспасяващи, твърдят от медицинските среди.

Освен това Кяер нареди на останалите датчани да направят щит около Ериксен и медиците, за да не се вижда какви реанимационни действия се извършват. Отиде да утешава и съпругата на халфа Сабрина, която избухна в сълзи и слезе от трибуните на терена.

Когато мачът беше подновен след повече от час, капитанът издържа само 20 минути и напусна. „Симон беше дълбоко засегнат и се съмняваше дали ще може да продължи. Опита се, но не беше възможно“, обясни селекционерът на Дания Каспер Хюлманд. Той също така разкри, че двамата футболисти са близки приятели и семействата им често за заедно в Милано, където те играят – Кяер за Милан, а Ериксен – за Интер.

Ериксен дошъл в съзнание още на стадиона и дори разменил няколко думи с доктор Бьонсен. По-късно, вече в болницата, той се обадил на съотборниците си и ги помолил да се върнат на терена и да изиграят мача. Другата възможност, която обсъждаха в УЕФА, беше срещата да се играе вчера по обяд.

Йеспер Киерсгаард, главният лекар в Сърдечния център на болницата Rigshospitalet, в която е Ериксен, говори по-подробно за случилото се и състоянието на играча. „Ще направим ултразвуково сканиране на сърцето, за да разберем какви са проблемите му. Може да става дума за инфаркт, вентрикуларна тахиаритмия или коронарна артериална болест на сърцето. Не е характерно за 29-годишен човек да бъде изложен на риск от сърдечен арест, особено в такава спортна форма като неговата“, каза лекарят.

Досега халфът не е имал никакви проблеми, уверяват кардиолози, които в последните години са следили здравословното състояние на футболиста. „Има ли нещо, което да не сме открили? Погледнах отново тестовете и всичко изглеждаше перфектно. От деня на неговия трансфер всяка година му правех тестове. Това беше работата ми. Тестовете му през 2019 г. бяха съвсем нормални. Нямаше никакви следи от проблеми със сърцето. Сигурен съм, защото аз правих изследванията“, коментира кардиологът Санджай Шарма, при когото футболистите на Тотнъм минават редовни прегледи. Самият Ериксен игра при „шпорите“ от 2013 до 2020-а, когато премина в Интер.

„Контактуваме с Датската футболна асоциация, мениджърите и лекарите на националния отбор. Ериксен никога не е бил диагностициран с COVID-19. Той няма медицински проблеми. Откакто премина в Интер през януари 2020 г., той е преминал през всеки един преглед“, увери и лекарят на италианския тим Пиеро Волпи.

 

Български лекар помогнал на Кристиан

Лекарят на Лудогорец Валентин Великов е сред хората, оказали помощ на Кристиан Ериксен още на терена. Това разкри бившият капитан на Лудогорец Светослав Дяков. Д-р Великов присъствал на мача в качеството си на допинг ченге.

Вчера видяхме най-ужасяващото нещо във футбола, а веднага след това станахме свидетели на най-красивите неща в живота! „Семейството“ Дания с жив щит пази своя другар от шокиращи снимки и камери, успокояващите съпругата на Кристиан титани, невероятната реакция на всички замесени в мача (съдия, съотборници, съперници, фенове), сълзите и молитвите на милиони хора дадоха сили на боеца Ериксен да не се предава и да се върне към живота!

Урок по човечност, уважение и съпричастност! Нека помним лекцията, която ни бе изнесена!

Но истинските герои са хората от най-великата според мен професия - докторите!

Със своя професионализъм и спокойствие те върнаха човека от оня свят, те обърнаха сълзите от болка в радост! И съм горд, че и един българин беше там - големия Доктор Валентин Великов!!“, написа във Фейсбук Дяков, който има 10 титли с Лудогорец.

Светът се моли за халфа

Целият свят отправи горещи молитви за оцеляването и здравето на Кристиан Ериксен.

„Всичките ми мисли са за Крис и семейството му! Оправяй се бързо, момче! Имаш още много да дадеш на футбола! Поклон пред целия отбор на Дания! Вие сте истински динамит от любов и колегиалност“, написа Христо Стоичков в социалните мрежи.

Целият отбор на Германия пък се снима пред огромен екран с лика на датския футболист и му отправи пожелания за успех в борбата и бързо възстановяване.

„Разплаках се. Припомних си всичко. Всичко. Беше направо страшно. Помислих си: „Няма шанс. Това не може да се случва“. И колкото повече време минаваше, толкова по-страшно ставаше. Върнаха се всички спомени от случилото се с мен“, разказа бившият футболист на Болтън Фабрис Муабма, който преживя нещо подобно в мач срещу Тотнъм преди 9 години. Инцидентът сложи край на кариерата му.

Подобни статии