Ерна Сулберг: Не можем да оставим омразата без отговор

Снимка: ЕПА/БГНЕС "Не можем да оставим омразата без отговор", каза Ерна Сулберг (първата вляво) на първото от многото възпоменателни събития, насрочени за отбелязване на 10-годишнината от трагедията.

Точно десет години след двойния атентат на десния екстремист Андерш Беринг Брайвик, норвежката премиерка Ерна Сулберг заяви, че омразата не може да остане без отговор, предаде Франс прес.

На 22 юли 2011 г. 32-годишният Брайвик уби 77 невинни хора, първо като взриви бомба близо до сградата на правителството в Осло, след което откри огън по лагер на Работническата младеж на малкия остров от Ютьоя. Тези атаки са най-кървавите, които Норвегия е преживявала след края на Втората световна война.

Брайвик, който обвини жертвите си, че работят за мултикултурно общество, беше осъден на 21 години затвор, присъда, която може да бъде удължена за неопределено време.

В разговор с оцелелите и семействата на жертвите Сулберг подчерта, че през последното десетилетие е направено много за подобряване на подготвеността на службите за сигурност и за борба с всички форми на екстремизъм.

"Най-важният отпор трябва да го изградим във всички нас", каза консервативната премиерка и добави: "Това се налага за укрепване на противопоставянето срещу нетолерантността и езика на омразата".

Подобни статии