ЕС дава по 10 000 евро за всеки приет от страните-членки мигрант

Eвропейската комисия се отказва от идеята за задължителни квоти за бежанци, тъй като съживява опита за промяна на европейските правила за убежище и миграция след повече от четири години безизходица.

 

Дългоочакваните предложения, свързани с миграцията и забавени от пандемията, ще позволят на държавите-членки на ЕС да изберат дали да приемат бежанци или да поемат отговорността за връщането на отказаните убежища в родните им страни.

Като стимул за приемане на бежанци или на лица, търсещи убежище, спасени в Средиземно море, на страните ще бъдат предложени 10 000 евро за всеки възрастен, финансирани от бюджета на ЕС, както и за всеки член на семейството, ако трябва да се събере заедно. Но никоя държава няма да бъде задължена да предложи убежище на никого, съобщи Ройтерс.

Предложението на ЕК, представено в Брюксел, предвижда облекчаване на държави-членки като Гърция и Италия, най-вече със силна подкрепа за изпращането на мигранти без право на престой обратно в страните им. Държави като Унгария и Полша следва да бъдат задължени да приемат мигранти само в абсолютно изключителни случаи. Освен това комисията на ЕС изисква всички държави от ЕС да дадат своя принос за общата миграционна политика по време на криза.

Концепцията на Европейската комисия предоставя три сценария:

В нормални времена държавите от ЕС могат да си помагат доброволно.

Ако една страна е подложена на натиск, тя може да задейства така наречения механизъм за задължителна солидарност. Тогава страните от ЕС или ще трябва да приемат мигранти, или да помагат по някакъв друг начин, например чрез депортиране.

Ако настъпи криза като през 2015 г., кризисният механизъм влиза в сила. Тогава изборът на възможности за помощ се намалява: Или се приемат мигранти, или се депортира определен брой отхвърлени лица, търсещи убежище. Това депортиране трябва да стане в рамките на осем месеца. Ако това не успее, страната трябва да ги вземе при себе си.

Подобни статии