ЕС глоби видеоплатформата Стийм и още пет издатели за картелно споразумение

Европейската комисия наложи глоби на обща стойност 7,8 милиона евро на видеоплатформата Стийм (Steam) и още пет издатели за споразумение във вреда на потребителите и ограничаващо конкуренцията, предаде Франс прес. Велв (Valve), собственик на платформата Стийм, предлагаща над 35 000 видеоигри, предпочете да не сътрудничи на разследването и получава глоба от над 1,6 милиона евро.

Тази група и пет издатели - френският Фокус хоум (Focus Home), германският Кох медиа (Koch Media), американският ЗениМакс (ZeniMax) и японските Бандаи Намко (Bandai Namco) и Капком (Capcom) - са се споразумели за въвеждане на ключ за активиране на игрите, възпрепятстващ използването им извън някои страни.

Така Велв и издателите ограничавали трансграничните продажби на някои видеоигри за персонални компютри въз основа на географското местонахождение на потребителите, прилагайки практики, наречени "географско блокиране", уточнява комисията.

Тези нарушения са засегнали общо стотина игри.

Подобни практики лишават европейските потребители от предимствата на общия цифров пазар на ЕС и възможността да сравняват цени, за да намерят най-подходящата оферка, коментина европейската комисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Стийм, която беше създадена през 2003 година от Велв, се смята за най-голямата платформа от този род и се използва от милиони видеоиграчи в света.

Издателите трябва да платят глоби между 340 000 евро (Бандаи) и близо 2,9 милиона евро (Фокус хоум).

Санкциите се изчисляват въз основа на оборота на компаниите, а тези, които сътрудничат на разследването, получават намаление между 10 и 15 на сто.

Подобни статии

 • Вижте каква заплата получава от държавата кралят на Испания

  Вижте каква заплата получава от държавата кралят на Испания

  Държавният бюдет на Испания за 2021 г. осигурява на Кралския дом сума от 8 431 150 евро. Тези пари, както е посочено в член 65.1 от испанската конституция, „се получават и разпределят от краля за издръжка на семейството и дома му“.

  74
 • Италия: България остава в списъка от държави „C”

  Италия: България остава в списъка от държави „C”

  Правителството на Италия прие нов декрет за ограничаване на разпространението на COVID-19, който ще бъде в сила от 6 март до 6 април. За пристигащите от България остава в сила задължението за представяне на отрицателен молекулярен или антигенен тест (чрез проба от носоглътката), направен до 48 часа преди влизането в Италия.

  62