ЕС праща над 650 000 ваксини на Балканите

ЕС ще изпрати 651 000 ваксини срещу коронавируса на балканските държави, които не са част от съюза, предаде ДПА. И това е само първата стъпка, заяви австрийският външен министър Александър Шаленберг. Страната му координира кампанията от името на ЕС. Тя ще продължи от май до август.

Към Балканите ще потеглят основно ваксини на „Пфайзер“ и ще се разпределят съобразно нуждите на държавите, а не на глава от населението. Така приоритетно около 500 000 дози ще бъдат предоставени на Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония, а останалите ще отпътуват за Косово, Черна гора и Сърбия.

Въпросните страни сами ще решат как да разпределят дозите сред населението, макар и помощта да е насочена основно за здравни и социални работници.

Подобни статии

 • Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ваксинират учениците с Пфайзер и Модерна

  Ученици над 12-годишна възраст вече могат да се ваксинират и с двете разрешени за употреба иРНК ваксини. Проверка на „Телеграф“ показа, че повечето големи болници извършват имунизация на деца. Досега това се случваше единствено с препарата на „Пфайзер“, но вече ще бъде достъпен и този на „Модерна“, след като Европейската агенция по лекарствата позволи промяна в кратката характеристика на продукта.

  71
 • 57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 нови случаи на коронавирус са засечени за денонощието

  57 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалите 24 часа. 25 от тях са установени с PCR, а 32 - с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 8 650 теста, 2 014 от които - PCR, а 6 636 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.

  105
 • Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Ваксинацията срещу КОВИД-19 на Балканите - между моркова и тоягата на фона на очакванията за четвърта вълна

  Докато доскоро страните от Балканите бяха изправени пред опасенията, че ваксините срещу КОВИД-19, които достигат до тях, са твърде малко и ще дойдат твърде късно, то в повечето от държавите в региона днешният проблем е как да убедят максимално висок процент от населението си да се ваксинира.

  99