ЕС продължава да настоява да получи поръчаните ваксини от "АстраЗенека"

Европейският съюз продължава да настоява за изпълнение на договора с "АстраЗенека" за доставка на ваксини против ковид, съобщи днес говорител на Европейската комисия, цитиран от кореспондента на БТА в Брюксел.

По неговите думи, въпреки че ЕС разполага с достатъчно дози за имунизирането на 70 на сто от пълнолетните европейци, поръчката от "АстраЗенека" е важна за осигуряване на ваксини за по-бедните страни по света. Той отбеляза, че досега въпросният производител е доставил около 100 милиона дози, а поръчката от ЕС е за 300 милиона дози.
Говорителят уточни, че делото срещу производителя продължава. През юни съд в Брюксел постанови "АстраЗенека" да достави до 26 юли на ЕС 15 милиона дози, до 23 август - 20 милиона дози и още 15 милиона - до посочената крайна дата в договора. При неспазване на тези срокове дружеството ще трябва да плати неустойка от 10 евро на недоставена доза. Изпълнението на съдебното разпореждане се очаква да бъде оценено от съда наесен.
По думите на говорителя ЕК има предвид възможността да се наложи поставянето на подсилваща доза за вече ваксинираните. Той уточни, че комисията е сключила по тази причина допълнителни договори с "Пфайзер" за доставка на още 1,8 милиарда дози, както и с "Модерна" - за още 150 милиона дози.

Подобни статии