ЕС трябва да е автономен, заяви Шарл Мишел

Жизненоважната цел на Европейския съюз е стратегическа автономност, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Икономическия форум в Брюксел.

Мишел обобщи постигнатото досега през годината от Европейския съюз, като акцентира върху трудната сделка за европейския бюджет, договаряне в течение на пет дена от евролидерите в края на юли, както и върху плана за справяне с последиците от пандемията.

Той призна, че договарянето на бюджета е бил истинско предизвикателство за всички участници, но отхвърли критиките към Европейския съюз, че икономическият отговор спрямо кризата е бил прекалено закъснял.

Договореното през юли е историческо начало, смята Мишел. „За първи път Европа взема назаем средства, и то толкова много – над 1,8 трилиона евро, за да ги инвестира и да ги превърне в реформи. За първи път голяма част от бюджета е свързана с опазване на климата и за пръв път бюджетът е обвързан със спазването на закона“. Мишел добави, че приоритет е създаването на нови и собствени ресурси.

Договорено трябва да мине през Европейския парламент и да бъде ратифицирано от страните-членки преди да влезе в сила. Европейският парламент бе изключително критичен към плана.

„Става дума за справяне с кризата и не е просто раздаване на средства, а е стратегия за промяна, същински повратен момент“, добави Мишел. "Тази стратегия се крепи на два основни стълба – за подкрепата на зелената идея и за дигитализацията, като е подпомагана от индустриалния план за по-независима Европа."

Шарл Мишел говори и за фискалните правила, които ще регулират усвояването на средствата от бюджета. Той предупреди, че трябва да сме бдителни и парите не се появяват от нищото, затова всяко евро трябва да бъде изразходвано разумно и ефикасно.

Европейската стратегическа автономност не са само празни приказки, подчерта той. „Седемдесет години след нашите бащи, именно автономността е новият общ проект на Европейския съюз за век напред и всъщност това е истинското начало на 21 век за Европа.“

Подобни статии

  • Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Европрокуратурата започва работа на 1 март

    Според анализите на Европейската Комисия на 1 март ще има възможност Европейската прокуратура да започне работа с европейски делегирани прокурори от 15 страни членки. Това обяви на заседание на комисиите на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по бюджетен контрол комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. На заседанието евродепутатите обсъдиха ситуацията със стартирането на Европейската прокуратура с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и Рейндерс.

    64