ЕС удължава с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Съветът на ЕС съобщи, че днес е решил да удължи с още шест месеца икономическите санкции срещу Русия, след нова оценка на изпълнението на споразуменията от Минск.

Отбелязва се, че първоначално бе предвидено споразуменията да бъдат изпълнени до 31 декември 2015 година. С днешното решение санкциите са удължени до 31 юли тази година.
Санкциите бяха въведени на 31 юли 2014 г. заради действията на Русия, свързани с Украйна. Санкциите ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС за някои руски банки и дружества, и забраняват предоставянето на финансова помощ и посредничество към руски финансови институции. Те забраняват вноса, износа или прехвърлянето на изделия, свързани с отбраната или с двойна употреба, или за крайни военни потребители в Русия.
Санкциите допълнително ограничават руския достъп до някои чувствителни технологии, които могат да се използват за проучване на находища и добив на нефт. Уточнява се, че днешното решение е свързано с оценката на Европейския съвет от декември миналата година. Тогава държавните и правителствените ръководители на ЕС решиха санкциите да продължат заради неизпълнението на споразуменията от Минск. Съветът на ЕС отчита в днешното съобщение, че срещу Русия действат и други мерки заради завземането на Крим и Севастопол, както и заради преднамерената дестабилизация на Украйна.

Подобни статии