Етнографският комплекс превърна Златоград в дестинация за културно-исторически туризъм

Снимка: Фейсбук

Етнографският комплекс в Златоград е мащабен музей на открито, който връща към различни периоди от историята на града и региона.

Първият по рода си частен комплекс превърна Златоград в дестинация за културно-исторически туризъм. Архитектурен ансамбъл от реставрирани възрожденски родопски къщи, дюкянчета и работилници, музеи и чаршия, мегдан и калдъръмени улички привличат целогодишно туристи от страната и чужбина. Инвестицията в Етнографския комплекс е скъпа и се възстановява за близо 20 г., обяснява в интервю пред БТА инж. Александър Митушев, управител и създател на комплекса. Той, който превърна колекциите си в музейни експозиции, инвестира всъщност в историческата памет на златоградчани. През тази година Етнографският комплекс на Златоград празнува 20-годишнина. За тези 2 десетилетия Старият град е печеливш като формула за инвестиции в туризма, влагайки първоначално в създаване на туристическите атракции, а след това в разгръщане на хотели и места за настаняване. С печалбите от хотелите днес могат да се дофинансират и работилниците, и музеите, и всички онези забележителности, чиято издръжка е несъотносима към портфейла на туристическите услуги.

Вложеното в Етнографския комплекс всъщност не е еднократна инвестиция. Със спечеленото всяка година според Митушев се надгражда и създава нещо ново, така градчето-музей се разраства и обновява постоянно.

Уникалното на комплекса е, че той е живо наследство, допълва Митушев пред БТА. Къщите с дюкяни и работилници са обитавани жилища, по калдъръмените сокаци с туристите се разминават жителите на Стария град. Възстановката "Един пазарен ден от преди 100 г.", която се прави всяка година през септември, също доказва, че и традициите на Златоград са живи.

 

- История, етнография, фолклор и традиции като индустрия осъществими ли са у нас, г-н Митушев?

- Да, мисля, че са осъществими и не само. Там е пътят за опазване на културно-историческото наследство, за опазване на родовата памет. Влизането в историята е една емоция за мен, цялото това връщане към миналото по отношение на занаяти, възстановяване на традиции. Пресъздаването на образите на хайдутите например, те кара да слушаш всички народни песни за тези хайдути, за да изградиш образа. В началото инвестирахме основно в работилници и музеи, без да има места за настаняване и хранене. Хотелите и ресторантите ги създадохме впоследствие, за да можем да задържаме туристите, които се появиха в първите години . А възвръщаемостта на инвестицията в културно-историческия туризъм става много бавно и в същото време е много фондоемък този бранш. За 20 г. се възстановява инвестицията. Комплексът се развива всяка година и ако нещо се появи като марж, то се влага веднага. Срокът за възстановяване е доста дълъг, ако говорим за печалби въобще.

Занаятите, работилничките, музейните сбирки - те са на дотация. Няма работилници и музеи на печалба. Всички такива музеи и работилници в цялата страна се дотират и то много сериозно. Ние сме единственият частен комплекс, който вече се самоиздържа от 1-2 г. Издържа се от приходите в хотелиерството и ресторантьорството. Така че за никакви печалби не може да се говори за атракцията, която ние издържаме като цяло. Това го прави досега голямата фирма, която подпомагаше дейността по създаване на комплекса.

- Възстановяването на стари занаяти и традиции само музейна стойност ли има в Стария Златоград?

- Всички работилници произвеждат. Сувенири и изделия се работят на ръка и са с много висока себестойност на базата на ръчния труд. Метър плат на тъкачния стан се произвежда 2 дни, но не може да се продава за 100 лева. Там са дотациите.

- Има ли интерес към тези продукти?

- Да, разбира се. Това са български традиционни производства - носии, ръчно тъкани тъкани, производство на сарашката, грънчарската, терзийската, гайтанджийската работилници. И всичко се прави на ръка. Понякога имаме и поръчки от чужбина чрез електронния магазин, но става дума за единични серии.

- Музеите, сбирките и колекциите, толкова издадени книги за миналото на Златоград... Как е съхранено всичко това за поколенията?

- Библиотека на Етнографския комплекс е създадена, за да съхранява традициите, обичаите и много от легендите на Златоград. Като се започне от традиционни местни гозби, до златоградските легенди и песни. Проследяват се маршрути, забележителности, християнството в региона се разглежда в тази библиотека. Има доста стойностни материали в библиотеката. Имаме проекти за рисуване колекция портрети за българските царе. Тази година проектът е "Първите дами на Средновековна България" , портретите са на българските царици на Средновековието. В проекта има тракийски владетели, имаме колекция нарисувани и хайдути, изтъкнати войводи от хайдушкото движение.

- И репродукции на тези портрети бяха подарени през годините на училища?

- Репродукции на царете, сега и на цариците, по линия на Ротари клуб даряваме в училища в цялата страна. Възприемат се много добре, тъй като пътуват с текстове, които дават сбита информация за живота и дейността на царете ни. Тази инициатива се среща с голям интерес от училищата и по електронния магазин имаме доста поръчки.

- Стабилен ли е туристическият поток?

- Потокът е основно от българи. През лятото на 2019 г. преди пандемията имаше и чуждестранни туристи от различни континенти. За тези 20 г. от цял свят туристи са преминали, и като групи, и като индивидуално пътуващи. Идвали са например френски групи, които да учат български народни танци. Има групи по различни интереси, пристигат да изучават грънчарството, танците, терзийството, тъкачество. Комплексът в презумпцията на неговото създаване е да има образователен характер. Много ученици преминават за обучение в занаятите. Имаме тимбилдинги с обучение по грънчарство. Правим обучение по рисуване на керамика с вино с участието на психолог за борене на стреса. Множество и различни са мероприятията. Вече 7-ма година правим експедиция за разкопки, финансираме археологически разкопки в района на Златоград. Става дума за средновековни обекти, тракийски и римски обекти от Античността. Много и разнопосочни са инициативите, свързани с общата дейност на комплекса - обогатяването на експозициите в музеите.

- Кое е уникалното в Етнографския комплекс в Златоград?

- Доста са нещата, които се срещат само тук. Уникалното е, че е музей в реална среда. Работилниците са в реална среда, а в реставрираните къщи си живеят хора. На самите работилници им дадохме живот преди 20 г. Музеят на Делю Войвода е уникален, тъй като има зала, където като предистория е експонирано хайдушкото движение от 14-и до 19-и век, с една уникална колекция на развитието на оръжието през годините. Сам за себе си целият комплекс е уникален, защото е първият частен музей - по своето създаване, по начин на финансиране, по начин на експониране.

- Как Етнографският комплекс промени Златоград, наред с това, че създаде един постоянен туристически поток?

- Това подсказва, че градът има потенциал. През 2002 г., когато създадохме комплекса имаше само една къща за настаняване с 4 стаи. Сега леглата са 1020 в 46 места за настаняване, това е създадено за 20 г. И определено можем да говорим за нов поминък - културно-исторически туризъм. Трябва да се подчертае, че съвместно с проф. Николай Овчаров създадохме една от работещите дестинации. Показва се археология с добре представено Възраждане, пресъздаване на Възраждането, както и впечатляваща етнография. Всичко това през годините е създавано с много усилия. Благодарен съм и на медиите, тъй като са отразявали всичките мероприятия, които сме вършили през годините. Успоредно със занаятите, пресъздаваме традиции и обичаи чрез поредица празници - Трифониада, възстановки за 3 март, Делюви празници с кулминацията "Един пазарен ден", Скариада, Празник на златоградското чеверме. В тях туристът не е гост и зрител, а активен участник в събитието. И по този начин се възпитава лично отношение към историята, съпреживявайки отново събития, традиции, обичаи, фолклор.

Подобни статии