Евакуираха екипажа на "Вера Су"

Български екипаж ще поеме управлението на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су", след като преди минути по време на спасителна операция бе свален целият 9-членен екипаж на пралавателния съд.

Това е извънредно решение на транспортното министерство. Лично новият изпълнителен директор на "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов ще поеме операцията.

Очаква се турските моряци да бъдат настанени извънредно в общински хотел в Каварна. Междувременно предстоят и и разпити, които вероятно ще бъдат водени от Добричката прокуратура.

По предварителна информация турските морязи трябва да бъдат карантинирани. Преди това ще им бъде направен и обстоен медицински преглед.

Във Варна са и представителите на нидерландската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на кораба. Днес те ще представят в Морската администрация плана, по който ще се осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента. 

Тирът, който превозва трите баржи, които трябваше да бъдат използвани за претоварване на кораба, от Италия, в момента е в 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от главна дирекция „Аварийна безопасност” към Изпълнителна агенция „Морска администрация”. По тази причина се очаква баржите да пристигнат във Варна с голямо закъснение.

Подобни статии