Евробарометър: Населението на България е с най-слаб интерес към ваксинацията в ЕС

Според резултатите от проучване на Евробарометър четири страни членки на Европейския съюз - България, Литва, Хърватия и Словения са най-незаинтересовани от ваксинация против КОВИД-19, съобщиха МИА и ХИНА.
Около 25 процента от анкетираните в тези държави са заявили, че никога няма да се ваксинират.

В България този процент е най-висок 26 на сто, в Литва и Словения - 24 на сто, а в Хърватия - 22 на сто, сочи проучването, което е било извършено на терен в периода юни - юли.
Най-много са ваксинираните в Малта, Холандия и Ирландия - 87 процента, следвани от Белгия - 86, Испания - 85, Швеция - 84 процента и Дания - 83 процента.
Средно в ЕС 69 процента от анкетираните казват, че биха искали да бъдат ваксинирани колкото се може по-скоро или че вече са били имунизирани. 9 на сто са казали, че смятат да се ваксинират през тази година, 11 процента - че ще го направят "по-късно", а 10 процента - че "никога" няма да го направят.

Подобни статии

 • Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  Експерт от НСИ: 22% от населението у нас е на 65+, намаляваме с 50 000-60 000 души годишно

  "В края на годината ще бъдат представени предварителни данни за преброяването на населението, окончателните резултати ще станат ясни в края на следващата година".  Това каза пред БНР Магдалена Костова, директор на Дирекция "Демография и социална статистика" в Националния статистически институт. 

  112
 • Броят ни пак до края на октомври

  Броят ни пак до края на октомври

  Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт. Над четиристотин експерти от статистическите отдели на НСИ в цялата страна ще обходят 14 000 жилища и ще анкетират домакинствата, които живеят в тях. Извадката е направена на случаен принцип и изследванията ще продължат до 31 октомври 2021 година, съобщиха от статистическата агенция. 

  116
 • Преброяването приключва до часове, а са преброени малко под 75% от населението

  Преброяването приключва до часове, а са преброени малко под 75% от населението

  Броени часове остават до края на преброяването на населението, който ще бъде даден в 20 часа. През деня в понеделник ще работят преброителните центрове и преброилите се електронно ще могат да изпращат преброителния код на специален имейл, открит от НСИ.

  102