Евродепутатът Ева Майдел представи онлайн Наръчник по киберсигурност

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел представи онлайн изработения от експерти и поръчан от нея Наръчник по киберсигурност за малкия и среден бизнес.

В представянето се включиха авторът на наръчника Ива Ташева, Левон Хампарцумян - председател на Българския форум на бизнес лидерите и Георги Шарков - ръководител на лаборатория по киберсигурност в "София Тех Парк".
Наръчникът е от 22 страници на български език, лесно се намира в интернет и съдържа информация за повишаване на сигурността на всеки малък и среден бизнес, както и мерки за предотвратяване на основните кибер рискове.
Корпоративната сигурност, в която МСП трябва да инвестират, е с повече от съществено значение за оцеляване. Около 50 процента от малките компании могат да фалират, защото нямат достатъчно средства, култура и знания, за да се предпазят в киберпространството, посочиха по време на представянето Ева Майдел и Ива Тошева.
Не става винаги въпрос само за пари - ключов момент е информираността от какво и как да се пазиш, каза Ива Тошева. Темата за цифровата сигурност трябва да излезе от офиса на ИТ мениджъра и да стане важна за всички нас, допълни Ева Майдел.
Основните насоки в наръчника не са свързани с технология. Тя е важна, но сигурността е най-вече при хората и процесите в компанията. Наръчникът не е за ИТ специалисти а за малкия бизнес за обикновените хора, допълни Тошева.
Сред съветите в наръчника са какви процедури да имаме за информиране на персонала за кибер заплахите и технически съвети как да настроим например рутера си, че да стане по-сигурен или пък да следим редовно наличността на своите активи. В наръчника на достъпен език е описано какво е фишинг, злонамерен код, уеб базирана или ботнет атака, както и начините да ги разпознаваме и да се пазим от тях.
Левон Хампарцумян посочи по време на дискусията, че за да се увеличи нивото на кибесигурност, е важно да се разбере, че има нещо което се нарича кибернаивност. Ние сме поколение на прехода към един по-дигитален свят и понякога наивността на хората, които управляват бизнеси, е причината за кибер атаки и за губене на пари. Хампарцумян даде пример с относително голяма българска община загубила 50 000 лева, изтеглени от нейни сметки. Проверка е показала, че хората, които работят във финансовия отдел на общината, са залепили на компютрите стикерчета с паролите и начина за влизане. Това е все едно да си оставиш парите на пейка в парка, каза Хампарцумян.
Важно е по-малките фирми, които не могат да си позволят ресурсите на една голяма корпорация, да имат достъп до добри съвети за защита на техния бизнес, допълни той. Пострадалите вече знаят колко е важна кибесигурността, но другите може би са малко небрежни. Нужно е да се спазват най-елементарните правила, за които не трябва специален софтуер, защото лошите обикновено не са доктори на науките, а обикновени хора, които просто гледат да се възползват от наши грешки, посочи Левон Хампарцумян.

Подобни статии