Еврокомисията одобри възстановителния план на Чехия за 180 милиарда крони

Европейската комисия одобри националния план за икономическо възстановяване на Чехия след пандемията с отпускането на 180 милиарда крони (около 7,2 милиарда евро) от специализирания фонд на ЕС за тази цел. Премиерът Андрей Бабиш съобщи това пред журналисти след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на работно посещение в републиката.

Урсула фон дер Лайен донесе страхотна новина - (ЕК) одобри чешкия национален (икономически) план за възстановяване, който включва проекти за 180 милиарда крони, обяви Бабиш, цитиран от ТАСС.
Очаква се първата част от средствата да пристигне в Прага през септември след съответното решение на Съвета на ЕС на равнище министри на икономиката и финансите. Цялата сума трябва да бъде получена през идните пет години.
Електронното издание "Списък" съобщи, позовавайкисе на високопоставен европейкси източник, че тези 180 милиарда крони ще бъдат получени от Прага само ако шешките власти успеят да гарантират изключване от конфликт на интереси на доларовия милиардер Бабиш. ЕК обяви по-рано, че премиерът може да влияе на разпределението на средствата от фондовете на ЕС в полза на свързани с него компании.
Според източника, този проблем трябва да бъде решен до втората половина на 2022 година.
Бабиш категорично отхвърля наличие на конфликт между неговите лични и държавните интереси.
Правителството на Чехия прие националния план за възстановяване на икономиката на стойност 200 милиарда крони (около 8 милиарда евро). Делът на климатичните проекти в него е 41 на сто. Разходите за цифровия преход са 23 на сто. Предвидени са средства и за развитие на енергетиката, образованието, социалната сфера, здравеопазването, промишлеността, културата, науката и изследователската дейност.
Средствата извън отпуснатите от Брюксел ще бъдат осигурени от правителството.

Подобни статии

 • България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите по ръст на износа в ЦИЕ

  България е сред лидерите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по ръст на износа за първото полугодие на 2021 г. От Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия България се нарежда първа по ръст на експорта за първите две тримесечия на годината. До края на март експортът на страната е нагоре с около 8%. В края на юни пък темповете на растеж се забавят, като се достигат нива от около 6 на сто, стана ясно по време на уебинар, посветен на възстановяването на световната икономика.

  90
 • Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Защитата взе думата в процеса по дизелгейт в германски съд

  Адвокатите на защитата на четиримата бивши мениджъри и инженери, обвинени в измама в делото за скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) заявиха, че прокуратурата тълкува погрешно ролята на клиентите им в случая, предаде ДПА.

  112
 • Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария остава най-иновативната икономика в света. България се е изкачила на 35-о място

  Швейцария за поредна година запазва лидерската си позиция сред най-иновативните икономики в света, следвана от Швеция, САЩ, Великобритания и Южна Корея. България се е изкачила от 37-о на 35-о място. Това сочи тазгодишната класация на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) сред 132 държави.

  117