Еврокомисията разочарована от новите мита на САЩ

Европейската комисия изрази съжаление заради новите американски мита върху някои европейски стоки в рамките на дългогодишния спор между „Боинг“ и „Еърбъс“, предаде АФП. Комисията обаче изрази надежда той да бъде решен след встъпването в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън.

Говорител на ЕК изрази нетърпението на Брюксел за започне конструктивен диалог с новата американска администрация, за да реши стария спор в рамките на обновена трансатлантическа програма. Новите мита, наложени от САЩ, влизат в сила дни преди края на мандата на Доналд Тръмп, по време на който търговските отношения на Вашингтон с ЕС силно се влошиха.

В края на миналата година САЩ обявиха въвеждането от 12 януари на допълнителни мита, насочени срещу френски и германски стоки: +25 процента за непенливите вина и коняци, както и +15 на сто за фюзелажни елементи, части за стабилизатори и други самолетни компоненти.

През 2019 година вече бяха обложени допълнително европейски вносни стоки като вино, сирене, зехтин и уиски, както и самолетите на Еърбъс.

Търговският конфликт между Вашингтон и Брюксел около "Боинг" и "Еърбъс" продължава от 2004 г. И двете страни се обвиняват взаимно в нарушаване на нормите на Световната търговска организация (СТО) и предоставяне на неразрешени държавни субсидии.

Подобни статии

 • Вижте каква заплата получава от държавата кралят на Испания

  Вижте каква заплата получава от държавата кралят на Испания

  Държавният бюдет на Испания за 2021 г. осигурява на Кралския дом сума от 8 431 150 евро. Тези пари, както е посочено в член 65.1 от испанската конституция, „се получават и разпределят от краля за издръжка на семейството и дома му“.

  77
 • Италия: България остава в списъка от държави „C”

  Италия: България остава в списъка от държави „C”

  Правителството на Италия прие нов декрет за ограничаване на разпространението на COVID-19, който ще бъде в сила от 6 март до 6 април. За пристигащите от България остава в сила задължението за представяне на отрицателен молекулярен или антигенен тест (чрез проба от носоглътката), направен до 48 часа преди влизането в Италия.

  63