Европейската агенция по лекарствата: AstraZeneca може да причини Синдром на Гилен-Баре

Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca може да причини рядко неврологично заболяване. Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата, съобщава Ройтерс.

Става въпрос за Синдрома на Гилен-Баре, който ЕМА определя като евентуален "много рядък" страничен ефект от ваксината.
По данни на агенцията към края на юли в световен мащаб са съобщени 833 случая на неврологичния синдром, а към 25 юли в света са били поставени над 592 милиона дози от COVID ваксината на AstraZeneca. Страничният ефект е вписан в категория "много рядка", т.е. се среща при по-малко от 1 на 10 000 души.
Въпреки заключението ЕМА подчертава, че ползите от ваксинацията са в пъти по-големи от рисковете.
Синдромът на Гилен-Баре е заболяване, засягащо периферната нервна система. Съпроводено е с възходяща парализа, която започва от долните крайници и постепенно се разпростира към цялото тяло. Пациентите обикновено забелязват слабост в краката и изтръпване. В рамките на няколко часа до няколко дни се засягат лицевите и мускулите на горния крайник. Болестта може да доведе до животозастрашаващи усложнения при засягане на дихателните мускули или на вегетативната нервна система.
На този фон EMA започна да оценява заявление за бустерна доза от ваксината Comirnaty, разработена от американската фирма Pfizer и нейния немски партньор BioNTech за хора над 16 години.
Бустерна е допълнителна доза от препарата, приложена на напълно ваксинирани хора, за да се възстанови отслабената защита срещу коронавируса.
Успоредно с това ЕМА оценява необходимостта от трета доза ваксина Comirnaty или Spikevax - произведена от американската компания Moderna за хора с отслабена имунна система. В този случай това е трета доза в процеса на първична ваксинация.
По време на оценката агенцията запазва посочената по-рано позиция, тоест не смята, че бустерните дози на коронавирусните ваксини са абсолютна необходимост за цялото население.

Подобни статии