Европейският регулатор одобри трета доза на "Пфайзер"

Европейският регулатор одобри трета доза от ваксината против COVID-19 на "Пфайзер" за лица над 18-годишна възраст. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, който е български представител в Европейската агенция по лекарствата.

Според Европейската агенция по лекарствата третата ваксина ще може да се поставя поне шест месеца след като е била инжектирана втора доза.
Проф. Гетов обясни, че трета доза ще се поставя минимум след 28-ия ден за лица с намален имунитет, компрометирана имунна защита, след трансплантация и други подобни.
"Тоест ваксината на "Пфайзер" става тридозова за тях", обясни проф. Гетов.
Експертът обясни, че за лицата с нормална функция на имунната система се препоръчва третата доза да се постави поне след 6 месеца. По думите му не е необходимо да се прави изследване за антитела преди поставянето й. Счита се, че третата доза подсилва ефикасността на ваксината.
"За ваксината на "Модерна" в момента се оценяват документите и данните, за векторните ваксини нямаме все още подадена информация", допълни той. Експертът посъветва ваксините да не се смесват.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • Пандемията от ковид: най-важното през последната седмица

  Пандемията от ковид: най-важното през последната седмица

  Европейската комисия предложи ковид сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване.

  82
 • 1218 са новите случаи на коронавирус, 91,49 % от починалите лица за денонощието не са били ваксинирани

  1218 са новите случаи на коронавирус, 91,49 % от починалите лица за денонощието не са били ваксинирани

  1 218 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 568 от тях са установени с PCR, а 650 - с бързи антигенни тестове. 82,10 % от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал COVID-19. Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 25 020. От тях 4 890 са PCR, а 20 130 - антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.

  84
 • Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

  Експерти обясняват новия вариант на коронавируса, открит в Южна Африка

  Учени идентифицираха нова версия на коронавируса тази седмица, която според тях стои зад скорошния скок на инфекциите с Ковид-19 в Гаутенг - най-гъсто населената провинция на Южна Африка. Остава неясно откъде всъщност се е появил новият вариант, наблюдаван също при пътуващи до Хонконг и Ботсвана, предаде Асошиейтед прес.

  79