Европейският съд за правата на човека поряза жертви на свещеници педофили

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес във връзка с жалба срещу Белгия, че местен съд не може да съди Ватикана за сексуални злоупотреби, извършени от католически свещеници. Според съда в Страсбург Ватикана се ползва със суверенен имунитет, а поведението на духовниците и по-висшестоящите от тях служители не може да бъде приписвано на Светия престол, предаде Асошиейтед прес.

ЕСПЧ отхвърли иск, подаден от 24 души, които твърдят, че са били подложени на издевателства от свещеници педофили в Белгия. Според ищците, сред които има белгийски, френски и нидерландски граждани, Ватикана носи отговорност, тъй като поради своите "структурни недостатъци" католическата йерархия десетилетия наред е прикривала изнасилвания и други сексуални злоупотреби, извършвани от свещеници срещу деца.
Хората, завели делото, се обърнаха към съда в Страсбург, след като белгийските съдебни власти постановиха, че не са компетентни да правораздават по случая, тъй като Ватикана има имунитет като суверенна държава.
ЕСПЧ заяви, че съдилищата в Белгия са взели правилно решение и че жертвите не са били лишени от правото си на достъп до правосъдие. Той потвърди постановлението на белгийските съдебни власти, че Светият престол се ползва със суверенен имунитет и че не се допуска изключение от това правило, защото нередното поведение на епископите във връзка със злоупотребите не може да бъде приписвано на Ватикана.

Подобни статии

 • EK прави по-приобщаващи програмите

  EK прави по-приобщаващи програмите "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност

  Европейската комисия прие рамка за повишаване на приобщаващия характер и многообразието на програмите "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност за периода 2021-2027 г., съобщи пресслужбата на представителството на ЕК в България. С мерките се изпълнява ангажиментът на председателя на Комисията Фон дер Лайен за значително укрепване на двете програми, не само като се даде възможност на много повече хора да учат или да извършват доброволческа дейност в друга държава, но, по-специално, като се достигне до все по-голям брой хора с по-малко възможности.

  72
 • Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

  Меркел ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

  Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че приема спокойно идеята да предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц и ще може "да спи спокойно", ако центристкият политик, спечелил изборите миналия месец, стане канцлер, предаде Франс прес.

  95
 • Съдебна драма в Италия: Ричард Гиър свидетелства срещу Салвини

  Съдебна драма в Италия: Ричард Гиър свидетелства срещу Салвини

  Холивудският актьор Ричард Гиър свидетелства срещу бившия италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини, предадоха световните агенции. Причината Салвини да е обвинен е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

  86