Европейският съвет ще обсъди въпроса с върховенството на закона

Европейският съвет ще обсъди на предстоящото тази седмица заседание въпроса с върховенството на закона. Това се посочва в писмото на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до участниците в срещата.

Предвижда се разговорът да засегне основно Полша след решението на полския конституционен съд, че европейското право няма превес над местното законодателство. Това решение е в разрез с договора за ЕС, подписан от Варшава.

По-рано днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че възлага на правната служба на институцията да подготви дело срещу Европейската комисия за това, че не е предприела досега по-решителни стъпки срещу Варшава в дългогодишния спор за липсата на върховенство на закона. ЕП настоява, че държавите от ЕС, където върховенството на закона е под въпрос, не трябва да получават средства от общия бюджет. По-рано тази седмица ЕК предупреди, че може да спре средствата за Полша, а полският премиер Матеуш Моравецки увери ЕП, че страната му не желае да напусне ЕС.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разговарят също за цените на енергията, обстановката с пандемията, за опазването на природата и за миграцията. Уверен съм, че срещата ни ще бъде в дух на доверие и диалог, единството е най-голямата ни сила, посочва Мишел в писмото до европейските ръководители.

Подобни статии