Европол алармира: Прескачат границите без тест с тапия менте

Пътуващи си плащат за тапия, която доказва, че не са заразени с коронавирус. Така те прескачат границите с фалшив сертификат, без да се подлагат на PCR тест.

Случаите драстично са се увеличили през последния месец. За това алармира Европейската полицейска служба Европол. Нашенци също се опитват да заобиколят ограниченията, потвърдиха пред „Телеграф“ от МВР. Най-много такива са хванати на браздата с Македония. Европол информира, че разкрити случаи вече има в редица страни от ЕС. Така например престъпна група продава сертификати с отрицателен тест на пътници на парижкото летище „Шарл дьо Гол“. Испанската полиция пък е задържала фалшификатор на същия вид медицински документ, който е прибирал по 40 евро, а британските власти са заловили измамници, които продавали сертификатите за по 100 паунда парчето.

Наша проверка установи, че във фейсбук групите за пътуване българи предлагат менте документи. Обявите бързо се трият, а въпросните потребители се блокират. Те обаче си правят нови фалшиви профили и продължават да набират клиенти в мрежата. Данни за подобни схеми се появиха още в края на миналата година, когато редица българи бяха заловени при опит да преминат с менте сертификати границата в посока Румъния. Тогава предупреждението дойде от граничната полиция в Гюргево. Съвместни екипи от румънски и български гранични полицаи направиха допълнителни проверки и установиха, че сертификатите не са били издадени от посочената в документите клиника и са фалшиви. Нашенците обяснили, че са купили сертификатите в България срещу стотачка. От миналата седмица обаче страната ни затегна изискванията за влизащи, което е предпоставка за повече опити за измама.

„Докато ограниченията за пътуване остават в сила поради пандемията, много вероятно е престъпниците да се възползват от възможността да произвеждат и продават фалшиви сертификати за тест COVID-19“, се посочва в известие за ранно предупреждение, публикувано на интернет страницата на Европол. От службата посочват, че предвид широко разпространените налични технологични средства - висококачествени принтери и различен софтуер, измамниците могат да произвеждат висококачествени подправени или фалшиви документи.

 

 

Подобни статии

 • Двама изнасилвачи във Велинград остават зад решетките, пребили с кол и умъртвили 42-годишен мъж

  Двама изнасилвачи във Велинград остават зад решетките, пребили с кол и умъртвили 42-годишен мъж

  Районният съд във Велинград остави в ареста двамата братя, изнасилили и причинили смъртта на 42-годишен мъж от курортния град. Така 22-годишният И.К. и неговият непълнолетен брат И.К., на 17 г., ще бъдат зад решетките.

  109
 • Апаши разбиват коли в София, крадат части, акумулатори и регистрационни номера

  Апаши разбиват коли в София, крадат части, акумулатори и регистрационни номера

  За зачестили кражби на регистрационни номера и части на автомобили, сигнализираха жители на столичния кв. „Захарна фабрика”. Потърпевши се оплакват, че колите им осъмвали с изтръгнати лайсни и решетки за броня, без акумулатори и катализатори. Апашите разбивали и странични стъкла, за да отмъкнат навигационни системи, предаде Нова тв.

  62
 • Джипът на Влади Горанов бил регистриран, преди да е произведен

  Джипът на Влади Горанов бил регистриран, преди да е произведен

  Случаят с джипа, с който в края на миналата година бившият финансов министър Владислав Горанов опита да напусне страната, съвсем не е така прост, както се опитаха да го изкарат. Колата е издирвана от Интерпол по искане на Русия и съвсем не е нова, както твърдеше той. По случая разследването в ГДНП е вече няколко тома - има установени странни факти. Засега данните показват, че колата е произведена август 2018, а регистрацията ѝ е от 1 януари 2018 г. Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти след края на вътрешната комисия в парламента.

  154