Евросистема праща сигнали за предстоящи наводнения

Пожарната ползва три прогнози за времето, за да дебне за порои

Европейска система алармира българските пожарникари за предстоящи бедствия като порои и наводнения. Това съобщи директорът на дирекция „Оперативни дейности” при ГДПБЗН-МВР старши комисар Красимир Шотаров.

Той обясни, че звеното поддържа и кореспонденция с Националния институт по метеорология и хидрология, но тя зависи от обстановката, а тя понякога се променя и на 2 часа.
„Когато отчетат промяна на метеорологичната обстановка, те незабавно пращат информация. Постоянно получаваме от тях карти, които показват опасностите, като за нас са подробно разписани причините за тях. Използваме и „Евроаларм“ - европейски сайт, в който се предоставя информация относно обстановката. Той също бива следен от нашите колеги. В него се предават подробно нивата на валежите, имаме данни за прогнозите за 1 ден, както и за 3 дни, като основно разчитаме на еднодневните, тъй като те са много по-достоверни и точни. Фактически имаме три източника - НИМХ, европейския и Военновъздушните сили към Министерството на отбраната, тъй като те също разполагат с подробна информация относно метеорологичните условия, за да става ясно дали могат да се ползват летателните им средства“, обясни още Шотаров. Той допълни, че тези три прогнози се получават постоянно в пожарната и на база тях в звеното се прави анализ за предстоящи бедствия.
„Констатирайки по-големи валежи, студове или снегове, ние изготвяме предупреждения до съответните областни управители, както и до министерства и ведомства, които би трябвало да са ангажирани в тези сигнали. Разбира се, че реалността е малко по-различна от прогнозите и в голяма част от случаите явленията от предупрежденията не се случват или не водят до сериозни произшествия. Има и случаи, в които повишението на водите е по-голямо от предвиденото, но това е нормално“, обясни още Шотаров.
По данни на дирекцията през изминалите 48 часа са получени само 4 сигнала, които са отработени - 2 за отводняване и 2 за отстраняване на паднали дървета. Те са в районите на Враца и Кюстендил.
„При бедственото положение от 11 до 17 януари, когато бяха и засилените дъждове и снеготопене, общо имаме 683 сигнала, свързани само с метеорологичната обстановка. В тази статистика не влизат пожарите, аварийно-спасителните дейности и други дейности, които обичайно ежедневно се осъществяват от служителите на пожарната. От тях 496 са били за отводняване - колегите са се отзовали и са изпомпали водата.

106 сигнала са били за отстраняване на опасни предмети, най-често става въпрос за паднали дървета и клони, служителите ги отстраняват от пътищата или от далекопроводните мрежи, където има опасност те да бъдат скъсани. Повечето сигнали включват точно това. Съдействали сме през този период и на граждани чрез осъществяване на евакуация и помощ при наводнения в домовете. Това са по-голямата част от отработените произшествия“, обясни още Шотаров.

Подобни статии