Еърбъс повиши рязко производствените си цели

Европейският самолетостроител Еърбъс (Airbus) си постави радикални цели за разширяване на производството на фона на възстановяването на авиосектора от коронавирусната криза, предаде Ройтерс.

Най-големият производител на самолети в света проучва почти двойно увеличение на производството на най-продаваните машини с една пътека до средата на десетилетието спрямо сегашните нива, потиснати от кризата, и финализира производствените си планове до края на тази година.

"Авиационният сектор започва да се възстановява от кризата с Ковид-19," заяви главният изпълнителен директор Гийом Фори.

Еърбъс потвърди намерението си да повиши производството на А320нео (A320neo) с над 10 процента в сравнение със сегашните 40 бройки на месец до 45 месечно до края на тази година. Това дава на доставчиците твърда нова цел от 64 на месец до второто тримесечие на 2023 година.

Търсенето на самолети с една пътека се съживява с възстановяване на вътрешните пътувания, особено в САЩ и Китай.

В очакване да този пазар да продължи да се съвзема, Еърбъс иска от доставчиците си да осигуряват възможност за сценарий, при който да могат да се произвеждат 70 такива самолета на месец до първото тримесечие на 2024 година.

Котировките на европейския самолетостроител днес скочиха с 6,8 на сто до над 100 евро за акция.

Подобни статии