Фалшива новина за "смъртта" на Джоан Роулинг смрази Туитър

Ползватели на Туитър „погребаха“ британската писателка Джоан Роулинг. Те започнаха масово да публикуват фалшива информация за нейната смърт с хаштага #RIPJKRowling („Почивай в мир, Дж.К. Роулинг“). Някои от най-популярните публикации под този хаштаг съдържат подигравателни и обидни снимки и картинки.

Причина са спорните изказвания на създателката на романите за Хари Потър относно транссексуалните и хората с нетрадиционни полови предпочитания. Неотдавна тя възмути за пореден път транссексуалната общност, като сравни хормоналната терапия, използвана от транссексуалните, с терапия за гей-конверсия.

„Не мога да повярвам, че тя е мъртва. Това беше последната снимка, направена от нея преди смъртта й“, пише @ag6dreamer към прикрепена от него фотография на гаден плъх. В коментарите към поста друг юзър коментира, че кадърът е бил направен с цел „да обвини сладките малки плъхчета за своята ужасяваща трансфобия“. Той отбелязва, че има и по-нови снимки, прикачвайки кадър с кошче за боклук. Друг ползвател, който се присъединява към флашмоба – @stanvivixoxo, пък пожелава на Роулинг „да лети високо“ и „миксира“ нейната снимка с образа на злия магьосник лорд Волдемор – също герой на писателката от сагата за Хари Потър.

През август беше съобщено, че на Джоан Роулинг е била отнета наградата в областта на човешките права Ripple of Hope Award, връчена й от организация, носеща името на Робърт Кенеди. Решението е било взето заради това, че през юни писателката публикувала „трансфобни изявления“ в Туитър. В социалната мрежа тя се пошегува с вестникарското заглавие „След COVID-19 трябва да се създаде по-справедлив свят за хората, които менструират“, като отбеляза, че авторът явно е забравил думичката „жена“. В резултат на това прочутата писателка беше обвинена в трансфобия.

Подобни статии