Феноменът на подмладяването

Старческите петна избледняват, кожата се изглажда и опъва, добива нова еластичност. От огледалото гледа младеж, но с очите и житейския опит на възрастен. На 97 години Роза Ферони изглежда като 30-годишната си правнучка

В индустрията на подмладяването се хвърлят луди пари, но ефектът не винаги е очакваният.

Много учени просто не вярват в това, а когато се сблъскат с реалните факти, губят ума и дума, и не е по силите им да обяснят как така възрастната особа пред тях постепенно изправя снага, кожата й се опъва и тя видимо се променя, все едно е изпробвала еликсира на младостта.

Хиляди старци по света си мечтаят да намерят чудодейната формула, която ще превърти часовника на времето назад и ще ги върне в младостта. Докато гледат в огледалото старческите петна по кожата си и посребрелите кичури коса, те със сълзи си спомнят за годините, когато са били жизнени и красиви. От древни времена хората търсят напразно еликсира на младостта. Опитите не водят до желания резултат. Някои все пак могат да постигнат известен успех с помощта на скъпоплатената козметика, пластичните хирурзи и различни широко рекламирани, но не особено ефективни процедури. В т. нар. „индустрия на подмладяването” се хвърлят луди пари, но ефектът, който се постига е незначителен. Може, разбира се, бръчките да се заличат и кожата да се изпъне като детско барабанче. Но възрастта така или иначе си личи по ръцете и шията. Процесът на стареене продължава, приближавайки човека към неизбежния му край.
Не е необходимо да се припомня, че „маскирането” на възрастта не е по джоба на всеки, а и не винаги резултатите са добри. Има и случаи, когато опитите за подмладяване водят до окарикатуряване и различни усложнения, а понякога и до пагубни последствия.

Стрелките се връщат назад

Поразително е, че това, което непостижимо и мечтано от милиони, понякога се получава внезапно, без при това постигналите го да са полагали каквито и да било усилия в тази посока. Нарича се феноменът на подмладяването. И се заключава в това, че някои възрастни хора по неизвестни причини внезапно започват да младеят, сякаш биологичният им часовник е започнал да връща стрелките назад. Издайническите петна по кожата избледняват и изчезват, среброто се „изтрива” от косите, а те самите стават по-гъсти, тоест налице е възвръщането на всички признаци на младия организъм.
Преди няколко години това се случва с 97-годишната Роза Фарони: тя не само престанала да старее, но и с всеки ден ставала все по-млада. Изумен от въпросното чудо, геронтологът доктор Граза казва за нея на медицинска конференция в Генуа: „Тази жена е истински феномен. Без никога да е ползвала козметика и да е прибягвала до услугите на пластични хирурзи, тя изглежда на 70 и по-малко години! Паметта є е остра, мисълта ясна. Никога не ми се е случвало да наблюдавам нещо подобно”.
Почудата на геронтолога е разбираема. През 2007 г. Роза имала 6 внука, 15 правнука и 16 праправнуци, а на 97 години изглеждала по-млада от 30-годишната си правнучка.
Разбира се, докторите правили на Роза какви ли не анализи и изследвания, но каква била изненадата им, когато резултатите наистина се оказали не по-лоши от тези на въпросната правнучка.
Уви, Фарони няма рецепта, която да сподели с хилядите мераклии да върнат обратно стрелките на биологичния си часовник. „Ям всичко, пуша и пия повече, отколкото трябва. Единственото, което ме безпокои е при това мое подмладяване да не взема да забременея. Ще се съгласите, че ще е малко нелепо”, шегува се тя.
Роза Фарони не е единствената в света, която по някакъв начин е успяла да върне времето назад. В Япония подобно нещо се случва със Сей Сенагон от Фукуоки. Когато навършила 75 години, посребрелите є коси започнали да потъмняват, докато не станали отново блестящи и черни, а след това започнали да є растат нови зъби, кожата на тялото и лицето є започнала да се изглажда, мускулите є отново добили еластичност и сила. Сей младеела прогресивно, менструалният й цикъл се върнал, тя изоставила възрастния си съпруг и се омъжила повторно – за 40-годишен. С други думи се възползвала максимално от предоставилата й се уникална възможност да навакса пропуснатото в годините. Медиците не изключват да се превърне и в малко момиче. Този сюжет вече бе разигран във филма „Странният случай с Бенджамин Бътън”.

Къде е ключът?

Подобни случаи на подмладяване буквално травмират психиката на учените, защото не могат да преодолеят мисълта, че се случва нещо невероятно, а те дори нямат термин за уникалното „заболяване”. Едни го наричат аномалия на генетично ниво, други въобще го отричат, защото им изглежда като антинаучна фантастика. Най-странното е, че това явление не зависи по никакъв начин от разума и от силата на волята, то не може да бъде предизвикано от индивида и следователно е извън неговия контрол, включително и по отношение на това, че не се знае докъде може да стигне обратният процес. Дали това в крайна сметка не е онова, което в митовете се нарича „безсмъртие”? Учените засега нямат отговор на този въпрос, а и честно казано много от тях не биха искали да го изнамерят, защото това им изглежда противоестествено. Всъщност, това „безсмъртие” също е нещо относително: отрова, автокатастрофа или куршум на бандит – подмладените също не са презастраховани срещу тези неща, както и всички останали.

Подобни статии