Фермата влиза в манастир край годечкото село Шума

Тазгодишният риалити формат „Фермата“ влиза в манастир. В продължение на няколко месеца състезателите ще направят всичко по силите си, за да вдъхнат живот на изоставения възрожденски храм „Свети Архангел Михаил“ в село Шума край Годеч.

„В най-тежките времена за България манастирите са пазили езика, народността и вярата ни. Зад техните зидове са обмисляни плановете за Освобождението, преписвана е тайно „История Славянобългарска“, четени са бунтовните вестници на Раковски, Каравелов и Ботев, пети са революционни песни. Храмовете са безценно богатство, но днес част от тях са никому известни, а делото на някогашните монаси е забравено“, казват продуцентите на предаването.
Според легендите манастирът „Свети Архангел Михаил“ е построен през ХI век и напълно разрушен няколко века по-късно. В края на ХIХ век, около 1863 г., е открит от едно момче и няколко години по-късно възстановен с разрешението на тогавашните власти. Днес манастирът тъне в забрава, а малкото оцелели сгради се поддържат от местни хора.

Подобни статии