Фермери предупреждават: Олиото ще поскъпва още

За драстично поскъпване на слънчогледа и олиото предупредиха фермери. За първи път цената на черното семе за новата реколта тръгва от последната такава за миналия сезон.

Тази година тон слънчоглед стъпи на 900 лв., с колкото се затвори предишният сезон и тепърва ще се качва нагоре. Това коментира Наталия Петровска, директор на Института по царевицата в Кнежа.

В момента в района жънат слънчогледа и заради сушата добивите са около 360 кг от дка, което е отлична реколта с оглед климатичния стрес, каза Петровска. Тя обясни, че засега няма да продават, защото очакват драстично поскъпване.

Нагоре се очаква да хвърчат всички зърнени култури. От института са поискали маслобойна на ишлеме да им преработи известни количества слънчоглед на олио. За това, че суровината е наша и оставяме кюспето на фабриката, литър олио ни излиза 2,80 лв. в момента, каза тя. Като от 3 кг слънчоглед се добива 1 л мазнина. Представям си с каква цена ще влезе в магазина, допълни шефът на института.

Всички колеги са в очакване цените на фуражите да тръгнат нагоре. Не е случайно, че в големите търговски вериги от типа склад, рафтовете на храните са празни, сподели тя личен опит. В района на Кнежа птицеферми дори отказват да продават пилета в момента, защото чакат новите цени от следващия месец. На тяхна база ще калкулират и цените на месото, обясни Петровска.

Цените на торове също пълзят нагоре, споделят зърнопроизводители. Никой не обяснява защо, но е факт. Петровска добави, че тази година за института себестойността на произведената продукция е било по-ниска, защото са използвали безоранната технология „Но тил“. Използвахме около две трети по-малко торове, но не можем да си позволим да си купим засега необходимата техника, каза Петровска. В Института по царевицата в Кнежа на полетата се отглеждат основно хибридна царевица, а слънчоглед и житни за сеитбооборот.

На точно обратната позиция по отношение на цените на слънчоглед и олио е Владимир Иванов, шеф на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той заяви, че няма абсолютно никаква причина да се покачва цената на олиото, напротив ще става по-евтино. В момента най-големият производител на слънчоглед в Европа – Франция, отчита свръхпроизводство на черно семе, което неминуемо ще започне да сваля цената му.

Истината е, че крайният потребител няма веднага да започне да купува евтино олио, каза Иванов. Причината е, че на пазара ще се продадат миналогодишните количества със скъпа мазнина. Прогнозите спадът да започне са около Нова година и вероятно ще е необходима една година, за да стигне обичайните си преди повишението цени.

Жътвата на слънчогледа и царевицата в България се ускорява, но продължава да изостава значително спрямо 2020 г., коментира Владимир Иванов. Средните добиви в момента се подобряват на годишна и седмична база, но земеделците се въздържат да продават, защото вероятно чакат по-добри цени. Миналата година имаше огромно търсене на олио от Египет заради високата цена на палмовата мазнина. Сега е обратно, имаме добра реколта на слънчоглед и ниска цена на палмовата мазнина, което конкурира слънчогледа.

Подобни статии

 • Фондът на фондовете подписа договор за отпускане на кредити в селските райони

  Фондът на фондовете подписа договор за отпускане на кредити в селските райони

  Фонд на фондовете сключи договор с Първа инвестиционна банка за управлението на финансов инструмент "Финансиране в селските райони". Подписването се състоя в Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ в присъствието на заместник-министъра и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ Георги Събев и представителите на двете финансови институции, съобщиха от пресслужбата на МЗХГ.

  135
 • Започва кандидатстването на розопроизводители за помощ от кампанията

  Започва кандидатстването на розопроизводители за помощ от кампанията "SOS Българска роза"

  Започва кандидатстването за еднократна помощ от кампанията "SOS Българска роза", която стартира това лято с цел да спаси традиционния поминък на малките розопроизводители от Стрелча, Клисура и Средногорието. Обявена е и първа разяснителна среща със заинтересованите лица в Община Стрелча този четвъртък, 18 ноември, от 17.30 в Младежкия дом, при строго спазване на противоепидемичните мерки.

  146
 • Животни

  Животни "фантоми" е установила проверка на Агенцията по храните в област Хасково

  Редица нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ са констатирани в животновъдни обекти на територията на област Хасково от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, съобщиха от областната администрация. Това е станало след сигнал на областния управител инж. Минко Ангелов и проверки в четири обекта в община Любимец и един в община Свиленград в периода от 5 до 8 октомври т. г.

  123