Февруарско време до 20 април

Следващата седмица почва с 25°, след това идва нов студ

До към 20 април ще сме във февруарско време, съобщи синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева.

По думите й в следващите 10-12 дни ни очакват още няколко резки промени на климатичната обстановка. Днес и утре времето ще се задържи студено с отрицателни минимални температури. Те дори още ще се понижат, като в сутрешните часове на места живакът ще падне до минус 4-5 градуса. Валежите обаче вече ще са от дъжд, а сняг ще вали само в планините.

Затопляне започва през почивните дни. В събота и неделя времето ще е предимно слънчево, а термометрите отново ще показват 15-16 градуса. Още по-топло ще бъде времето в началото на следващата седмица. В понеделник и вторник температурите ще са значително по-високи от обичайните за средата на април. На места ще достигат почти летни стойности от 24-25 градуса. Малко по-хладно ще остане по Черноморието заради все още студената морска вода, но в останалите райони на страната ще може да се разхождаме по къс ръкав.

Рано е обаче да прибираме зимните палта и да изкарваме цветята по балконите. Още в средата на следващата седмица пореден студен фронт ще се насочи към страната. Температурите значително ще се понижат, а минималните в сутрешните часове ще доближат нулата. Нов сняг обаче не се очаква, валежите ще са от дъжд, обясни Анастасия Стойчева. По думите й промяната в климатичната обстановка няма да е толкова интензивна, както тази, на която станахме свидетели през последните дни, но все пак ще е осезаема. Краят на този период ще е около 20 април, след което можем да очакваме по-осезаемо затопляне.

Подобни статии