Финансовите отчети на партиите пред Сметната палата показват: НФСБ-"Воля" и ГЕРБ похарчили най-много за изборната кампания

Патриотите от ВМРО събрали от дарения над половин милион, ДПС пръснали за плакати и брошури над 551 000 лева

Най-много средства в кампанията за вота на 4 април са вложили две коалиции - тази на патриотите от НФСБ и "Воля", както и тази на ГЕРБ - СДС. Това показват финансовите отчети на формациите, публикувани от Сметната палата, която тепърва ще прави одит как партиите са харчили средствата за изборите за 45-ото народно събрание.

Така от НФСБ и "Воля" са вложили над 2,25 млн. лева, за да се популяризират сред избирателите, което обаче се оказа недостатъчно, тъй като те останаха извън състава на предишния парламент. Именно затова за предсрочните избори те се коалират с воеводите от ВМРО.

ГЕРБ-СДС на свой ред са финансирали кампанията си с малко над 2 млн. лева. Трети в класацията се нареждат от ВМРО със малко над 1,303 млн. лева. Четвърти и пети по харчове са от ДПС и БСП, съответно с малко над 1,18 млн. и малко над 1,09 млн. за социалистите. От партиите, които бяха в 45-ото НС, най-малко са изхарчили от ИТН на шоумена Слави Трифонов - близо 204 000 лева. По време на кампанията те нямаха почти никакви медийни изяви освен по своята телевизия - 7/8 TV. Първото политически интервю на Трифонов пък бе едва след вота пред БНР. От „Демократична България“ са финансирали кампанията с близо 543 000 лева, а от „Изправи се. Мутри вън“ - близо 316 бона.
Иначе най-много от дарения са събрали от ВМРО - над половин милион. Отделно от това самите кандидати за депутати са дали общо около 370 000. ГЕРБ и ДПС не отчитат дарения. Социалистите са събрали от симпатизантите си малко над 134 000 лева. Останалите партии са по - скромни в това перо, като техните суми варират между 47 000 и 67 000 лева. Най-крупното дарение от симпатизант от името на физическо лице обаче не е при ВМРО, а при коалицията на Валери Симеонов и Веселин Марешки. Оказва се, че то е от Петьо Георгиев, който е управител на СКАТ тв. Той е дал малко над 281 000 в 4 различни дарения, като най-голямото от тях е за 166 328 лева. Данчо Хаджиев, който пък бе кандидат за депутат и е съосновател на НСФБ, пък е направил 7 дарения за около 235 000 лева.
За брошури и плакати пък най-много средства са дали от ДПС - над 551 000 лева. На свой ред ГЕРБ-СДС са отделили по това перо и около 103 000 лева, а БСП - малко над 156 000. За сметка на това от ИТН са инвестирали в плакати едва 6612 лева, а от ИМВ - малко над 7000. Отделно от това са наемите за помещения, транспорт и рекламни съоръжения, в това число явно и билбордовете по улиците. Тук отново водят от НФСБ - "Воля", които са платили над 196 000 лева, следвани от ВМРО със своите над 141 000 и ИМВ с над 109 бона.

Подобни статии

 • БСП разшири голямата лява коалиция с още 6 партии и граждански движения

  БСП разшири голямата лява коалиция с още 6 партии и граждански движения

  Лидерът на БСП Корнелия Нинова подписа споразумение за обединение с още 6 партии и граждански движения, и така формациите стават общо 16. "Ние даваме пример как може да събираш и обединяваш в обща цел", заявила социлидерката по време на подписването.

  130
 • ГЕРБ-СДС стартира кампанията за София област с бели гълъби

  ГЕРБ-СДС стартира кампанията за София област с бели гълъби

  Бели гълъби литнаха във въздуха. Така от ГЕРБ-СДС символично започнаха предизборната си кампания. "Стартирахме кампанията на Коалиция ГЕРБ-СДС за София област за предсрочните парламентарни избори на 11 юли от Костинброд, от храм Св. Св. Кирил и Методий". Това обяви бившият министър на туризма Николина Ангелкова във Фейсбук. Ето какво още написа тя:

  125
 • Томислав Дончев: ГЕРБ не е в изолация, а партиите не могат да работят една с друга

  Томислав Дончев: ГЕРБ не е в изолация, а партиите не могат да работят една с друга

  За всяка министерска позиция, дори и за премиер, имаме повече от един възможен кандидат. Това означава голям човешки ресурс. Даниел Митов беше номинацията ни за премиер в рамките на изтеклия парламент, възможно е отново да е той. Възможно е да е и титулярът на партията. Всичко зависи от куп фактори”. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред NOVA.

  110