Флорида забрани стриктните изисквания за ваксинация в училищата и бизнесите

Флорида забрани на училищата и бизнесите да изискват ваксинация срещу КОВИД-19 и започна подготовка за възможно оттегляне на щата от федералната агенция, която защитава безопасността на работното място, предаде Ройтерс.

Губернаторът Рон Десантис - републиканец от дясното крило, за когото се смята, че възнамерява да се кандидатира за президент на САЩ - подписа новите закони. "Ние искаме да гарантираме, че хората имат правото да изкарват прехраната си, правото на защита на работното си място и родителите са защитени в правото си да ръководят възпитанието на децата си", каза Десантис.

Законите бяха приети на специална тридневна сесия на доминираното от републиканците законодателно събрание на Флорида. Тя беше свикана от Десантис, за да попречи на прилагането на изискванията за ваксинация, въведени от федералното правителство, както и от частни работодатели и училищни настоятелства. Законодателният орган също така нареди на кабинета на губернатора да разработи план за създаването на щатска агенция за защита на работниците, която да изземе правомощията на федералната Агенция за трудова безопасност и здраве.

Флорида е един от няколкото консервативни щати, които заведоха дело срещу федералната агенция, за да й попречат да приложи изискването за ваксинация, въведено от администрацията на президента Джо Байдън.

Около 61 000 души са починали от КОВИД-19 във Флорида, който е третият по големина на населението щат в САЩ, въпреки че броят на новите случаи спадна драстично през последните седмици със затихването на летния взрив в заболеваемостта.

Подобни статии