Флорин Къцу бе избран за председател на румънския Сенат

Снимка: ЕПА/БГНЕС Флорин Къцу

Лидерът на румънската Национално-либерална партия Флорин Къцу бе избран днес за председател на горната камара на парламента, предаде агенция Аджерпрес.

Къцу бе подкрепен от парламентарните групи на Национално-либералната партия (НЛП), Социалдемократическата партия (СДП) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР). Тези три партии влизат в новата управляваща коалиция, която ще излъчи правителство в близките дни, начело с представителя на либералите Николае Чука.
Гласуването за председател на Сената бе тайно с бюлетини, като за кандидатурата на Къцу бяха регистрирани 82 гласа "за" и 25 "против".
Анка Драгу от реформаторската партия Съюз за спасение на Румъния, която се кандидатира отново за поста, получи 25 гласа "за" и 82 "против".
Флорин Къцу е временен премиер, след като правителството му бе свалено на 5 октомври с вот на недоверие, внесен от СДП и подкрепен от Съюза за спасение на Румъния и националистическата партия Алианс за единство на румънците.

Подобни статии

 • Сърбия строи ядрен център за медицински и индустриални цели

  Сърбия строи ядрен център за медицински и индустриални цели

  Министърът за иновации и технологично развитие Ненад Попович заяви, че до края на годината ще започне изграждането на Ядрен център в Сърбия, който ще е предназначен за индустрията и диагностиката и лечението на онкологични заболявания, съобщи Танюг.

  119
 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  125
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  109