Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" ще похарчи 2,1 милиарда долара в подкрепа на половото равенство

Снимка: ЕПА/БГНЕС Бил Гейтс

Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" обяви, че ще похарчи 2,1 милиарда долара в подкрепа на глобалното равенство между половете, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението беше направено в момент, когато частни дарители, държавни представители и лидери на гражданското общество се събират на форум в Париж, за да поемат финансови и политически ангажименти за подпомагане на жените и момичетата.

Фондацията, която е най-голямата частна благотворителна организация в САЩ, каза, че ще похарчи парите в следващите пет години за програми за здравеопазване и семейно планиране, проекти за даване на икономически възможности и други инициативи.

Оказването на подкрепа за половото равенство е основна област, в която действа фондацията. Тя дава около 5 милиарда долара годишно чрез филантропската си дейност, но бъдещето й и ръководната й структура са под въпрос след неотдавнашния развод между Бил и Мелинда.

Обещанието на фондацията беше направено в тандем с форума, свикан от ООН-Жени в Париж. На конференцията се очакват още ангажименти от дарители.

"Светът се бори за равенство между половете от десетилетия, но напредъкът е бавен", каза Мелинда Френч Гейтс, като добави, че е време за "реална промяна".

Подобни статии