Формата на капсулите на Неспресо не е запазена марка, според швейцарски съд

Формата на капсулите на Неспресо (Nespresso) не е запазена марка, постанови най-висшата швейцарска съдебна инстанция, цитирана от Франс прес. С това се слага край на дълги спорове, подети от гиганта в хранително-вкусовата промишленост Нестле (Nestlе).

Федералният съд постанови, че формата на продукта не може да бъде регистрирана като запазена марка в случай, че конкурент иска да продава подобна стока.
Неспресо изрази изненада и разочарование от съдебното решение и посочи, че ще продължи да съсредоточава усилията си върху предлагането на иновативни продукти с високо качество на всичките си клиенти.
През септември 2011 година Нестле и Неспресо сезираха съда в кантона Во, където се намира централата им, с искане да бъде забранена продажбата на капсулите на фирмата Етикъл кофи (Ethical Coffee). Тази компания, фалирала през 2018 година, беше произвела капсула с форма, подобна на оригинала на Неспресо и съвместима с кафемашините на тази марка. Нейната капсула обаче не беше от алуминий, а от биоразградими растителни влакна и скорбяла. Капсулите се продаваха във Франция и в Швейцария от началото на 2010-ото десетилетие.
Съдът във Во отхвърли искането за забрана и установи, че Федералният институт за интелектуална собственост (IPI) не е одобрявал отличителна марка. Правото на запазена марка можеше да позволи на Неспресо да подновява защитата на всеки 10 години без краен срок.
Несле обаче не беше удовлетворен сезира Федералния съд.
Крайното съдебно решение се основава на подробно разглеждане на чертежи на капсули и снимки на конкурентни продукти, чиито форми са разработени, за да гарантират оптимално функциониране в отделението за капсули на кафемашината на Неспресо.
Съдът отчита, че конкурентните капсули се отличават с жлебове или нарези, а според проучване потребителите не правели разлика между едните и другите.

Подобни статии