Фосфинът над Венера се образува от вулкани

Астрономи стигнаха до извода, че фосфинът над Венера, регистриран миналата година, се дължи не на живи организми, а на взривообразно изригване на вулкани, съобщи ТАСС.

Статия за анализа на астрономите от Корнелския университет е публикувана в сп. "Протоколи на американската национална академия на науките".

"Следите от фосфин в атмосферата на Венера говорят не за съществуване на живот в облаците, а за това какво става в недрата й. Всички данни показват, че на Венера съвсем неотдавна, и дори сега има взривообразни изригвания на вулкани" - заявява проф. Джонатан Лунин, цитиран от пресслужбата на университета.

В края на септември миналата година британски и американски планетолози обявиха, че са открили фосфин - съединение на фосфор и водород - в горните слоеве на Венера на височина около 50-60 км. Там има относително топли облаци, съдържащи голямо количество вода и относително малко агресивни химикали.

Този газ е нестабилен по природа и се среща на Земята в резултат на биотични процеси, което накара астрономите да предположат, че има подобен произход и на Венера.

Впоследствие много астрономи се усъмниха, над Венера има фосфин, а други се опитват безрезултатно открият следи от него.

Според проф. Лунин и колегите му източник на фосфина в атмосферата на Венера са съединения на фосфор и метали, каквито има в скалите в дълбоките слоеве на мантията. Те се превръщат във фосфин с поредица от сложни реакции със сярна киселина и други летливи химикали във вулканичните изригвания.

Подобни статии

 • Мисията

  Мисията "ЕкзоМарс" е готова за старта си през септември

  Европейският робот за бъдещата космическа мисия "ЕкзоМарс", който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

  102
 • Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  Космическото време през февруари - затишие пред буря?

  През февруари ще се установи приятно време за зодиака - всички негови обитатели, от Меркурий до Плутон, ще бъдат предимно в мирно и безгрижно настроение. Само за Слънцето и Луната няма почивка - те ще трябва да светят неуморно и да работят за всички. Колкото и лежерно да изглежда всичко, затишие в планетарното семейство е възможно преди идваща пролетна буря.

  84