Фотографът Гаро Кешишян отбеляза 75-и рожден ден с книжна премиера

"Истинският фотограф е като художник. А тези, които само си мислят, че са фотографи, приличат на бояджиите, които само си купуват кофа с боя и мислят, че могат да станат художници". Това каза пред БТА фотографът Гаро Кешишян, който на 26 октомври вечерта отбеляза 75-ия си рожден ден с премиера на автобиографичната книга-албум "От упор".

За да си артист, трябва да умееш да разкажеш нещо на хората, да им дадеш очите и сърцето си в заем, допълва той.

Книгата съдържа осем разговора на Красимир Машев с Гаро Кешишян и над 100 емблематични фотографии от архива му.

Гаро Кешишян е признат за един от най-важните фотографи със значим принос за фотографията у нас. По професия е машинен инженер, което му дава достъп до леярната, откъдето се появяват и кадрите от серията му с леярите. "Където съм, там нещо става", каза фотографът.

По думите му, за един фотограф винаги е важно да има камера в себе си, защото, ако няма, може да изгуби ценни кадри и истории. Той допълни, че понякога, макар и да има апарат в себе си, един фотограф може да пропусне добър кадър, докато се подготви за снимка, а историята междувременно се е разпаднала.

"И сега правя снимки, но не съм същият. Както тялото започва да отслабва, така и рефлексът започва отслабва", каза Гаро Кешишян. Допълни, че това го прави по-съзерцателен от преди.

Издателката Теодора Караиванова разказа, че зад избора й да издаде книгата "От упор" стои приятелството и уважението, което изпитва към Гаро Кешишян. В продължение на шест години Кешишян и Красимир Машев подготвят изданието. "Заглавието "От упор" е реверанс към Краси, който ме застрелваше с някои въпроси", каза фотографът.

По случай 75-тия си рожден Гаро Кешишян бе удостоен с Почетен плакет на името на Янка Кюркчиева от Юрий Трейман от Българската фотографска академия. Кешишян е петият човек, носител на това отличие.

Подобни статии