Фотографът на Лили снима нова шахта убиец

Снимка: Бойко Кичуков Цветя бяха поставени вчера на мястото на смъртта на Людмил. Кабелът се вижда на заден план вързан за предпазната ограда.

Нова шахта убиец засне известният като личния фотограф на Лили Иванова Васил Къркеланов вчера, два дни след като ток уби момче, стъпило върху офазен капак на тротоар в София.

„Ето още една шахта убиец! Пред нашата кооперация. Захранва трафопост с в пъти по-високо напрежение от това, убило детето. Капакът, тежащ стотици килограми е отместен през нощта от крадци на кабели. В близост до тази шахта има втора, също с отместен капак. Използвали са лостове, може би и кола или конска сила... Разговаряхме многократно с тел. 112, ЧЕЗ, Общината. Реакция и действие няма от никъде. До следващото убийство на безхаберието и липсата на държавност“, разгневи се Къркеланов в своя публикация в социалните мрежи.

Същевременно читатели на „Телеграф“ сигнализираха за опасен кабел в непосредствена близост до детски площадки. Опасният проводник е заснет в Северния парк на София, закачен на оградата на декоративното езеро до входа от жк. „Надежда“. От район „Надежда“ неофициално обясняват, че кабелът стои там с цел да захранва публични мероприятия като концерти, митинги и детски празници. По него обаче ток се пускал само в тази случаи, а в останалото време не бил зареден. За „Телеграф“ обаче енергетици бяха категорични, че кабелът не трябва да минава по парапета на езерото, който е метален, а трябва да е въздушно или подземно минаващ и краят му задължително да стига в изградена съобразно наредбите обезопасена електрическа кутия или табло. В момента краят на кабела е изолиран с обикновен изолирбанд, който с лекота би могъл да бъде премахнат от играещи си деца или да бъде компрометиран от атмосферните влияния, коментираха специалистите.

Същевременно се оказа, че ток тече и по необезопасени проводници от стълб на метри от шахтата на столичния булевард "Иван Гешов", където в неделя загина 16-годишно момче. По първоначални данни причината за инцидента е оголен проводник, захранващ преместваем търговски павилион наблизо. Вчера в ефира на Нова инж. Йовко Раканов замери с уред напрежението по проводниците и откри, че по тях протича ток. Той обясни, че по капака на шахтата има следи от ръжда. „Това означава, че може би е текъл ток и се е образувал електрохимичен процес. Тази ръжда е характерна точно за такъв процес. Съседната шахта е абсолютно чиста по ръба”, добави инж. Раканов. Според него по шахтата е текъл ток от незнайно колко отдавна. „Възможно е и някой гражданин да е усетил гъделичкане, когато е пресичал, но просто да не му е обърнал внимание”, каза още инженерът.

Като абсурдни определиха вчера роднините на загиналия Людмил твърденията, тиражирани в някои медии, че мокри обувки са причинили смъртта му. „Минахме по пешеходната пътека. Стъпихме на шахтата, а тя беше покрита със сняг. Видях много заглавия, че обувките му били мокри. Какви трябва да са те в това време? Това е абсурдна версия”, каза бащата на детето Снежан пред Нова. „Мен също ме хвана ток. Имам свидетели за това. Нещата не могат да останат така. Трябва да се намери виновен. Днес е синът ми, а утре може да е някой друг. Не пожелавам тази болка на никого”, каза още бащата. „Три дни шахтите са били отворени. Ще си търся правата по закон и ред. Много хора ще ме подкрепят”, добави още Снежан. Бабата и сестрата на Людмил също намират тезата за мокрите обувки за абсурдна и заявиха, че обмислят да организират протест на мястото на инцидента.

Пeтте прeмecтвaeми oбeктa нa бул. "Aкaдeмик Ивaн Гeшoв" в рaйoнa нa бoлницa "Cвeти Ивaн Рилcки" ca били прoвeрeни oт eкип нa Cтoличнaтa oбщинa. Зa нaчинa нa зaхрaнвaнe нa oбeктите c eлeктричecтвo липcвaт прoeкти и рaзрeшeния. От рaйoннaтa aдминиcтрaция нe ca oдoбрeни прoeкти зa eлeктрoзaхрaнвaнe нa oбeктитe, cъoбщaвaт oт Cтoличнaтa oбщинa.

Подобни статии