Фотоизложба "Убежище" е обяснението в любов на Цочо Бояджиев

Фотографската изложба "Убежище" на проф. Цочо Бояджиев ще бъде открита на 25 септември в галерия "Ко-оп" в София и ще продължи до 12 октомври. Експозицията е част от осмия фестивал "ФотоФабрика", съобщават организаторите.

По думите на директора на "ФотоФабрика" Еми Барух "Допуснати сме в едно от убежищата на Цочо Бояджиев - неговият фотографски свят. Свят, който той населява неподражаемо, деликатно и с възхитителна смиреност. "Убежище" е обяснение в любов. Към мъдростта на Създателя, подслонил хората. Към изненадите на света. Към живота и неподправените детайли на всекидневната красота. Всяка от представените фотографии е споделено преживяване - небрежен щрих от голямата картина на битието. "Убежище" е обяснение в любов към човека", казва Барух.

Датата на вернисажа не е избрана случайно. Тогава е рожденият ден на Цочо Бояджиев, който тази година ще навърши 70.

По време на изложбата ще се състоят и две премиери.

Ще бъде представена книгата "Разговори за фотографското изкуство" от Николай Трейман и Цочо Бояджиев. "Невиждана досега книга, която може да се чете като учебник по фотография за напреднали", пише в предговора Георги Лозанов и добавя, че от нея човек може да научи не само как да прави добра фотография, а и как да правиш добро с фотографията си.

"Разговори за фотографското изкуство" поставя и началото на дългосрочния издателски проект "Думи на фокус".

Предстои и премиерата на видео разказа от поредицата "Фото фигури", посветен на проф. Бояджиев: "Цочо Бояджиев. Миг от много времена". Негов автор е Еми Барух.

Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България. Той е професор по история на философията в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на редица изследвания върху античната и средновековната философия и култура, на студии, монографии и философски текстове, както и на няколко стихосбирки. Преводач е от старогръцки, латински и немски. Носител е на националната награда "Христо Г. Данов", голямата награда на портал "Култура", наградата "Златната метафора", Големия кръст на Суверенния Малтийски орден. Свои фотографии е показвал в индивидуални и групови фотографски изложби, в самостоятелния му албум Pinctum, както и в издадените съвместно с Николай Трейман фотоалбуми "Пътят на човека", "Домът на човека", "Човешката участ" и "Сънят на човека".

Подобни статии