Фототипно издание на "Български народни песни" и "Събрани съчинения" отбелязват 160-годишнината от смъртта на братя Миладинови

Фототипно издание на "Български народни песни" и "Събрани съчинения" отбелязват 160-годишнината от смъртта на братя Миладинови.

Двете книги бяха представени в БТА, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, членовете на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония, Сашо Насев - директор на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София, историци, журналисти.

"В началото на годината не би могло да има по-добър подарък за българския народ от тази книга. Това е едно изключително силно и високо оценено от мен духовно начало за тази нова година", каза Илияна Йотова.

"Днес, в един век, в който говорим повече за интернет и за виртуални отношения между хората, нека се опитаме да възпитаваме и нас, и тези, които идват след нас, за това какво богатство е книгата и какво невероятно човешко усещане - едно от онези велики, дадени от природата усещания като да пипнеш любим човек или скъпа материя, да пипнеш книгата, хартията", каза още вицепрезидентът.

По думите й, ако се проследи дългата и изпълнена с много трудности история на издаването на тази книга - "след много молби в различни държави и пред различни институции и общественици", ще се види колко много дипломатическа работа е свършена от двамата братя.

"С книгата напред, с българския фолклор, с българските народни песни, братя Миладинови правят достояние на цялото тогавашно международна общественост какво се случва в тази част на разкапващата се вече османска империя и затова, че съществува един велик народ - със своя бит и култура, талант и духовно богатство", каза още Илияна Йотова. По думите й двамата братя са наистина извадката на българската възрожденска мисъл и най-типичните й представители.

Това, което братя Миладинови са направили преди смъртта си, е, че са запечатали днешния ден през 1861 г. Мисията и на БТА, и на МИА, е да напомняме какъв е бил днешния ден вчера, за да видим какво се е променило, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Това, че днес заедно отбелязваме тази годишнина, е потвърждение, е че има начин този договор, подписан през 2017 година, да се изпълнява и в частта си за обективно, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научното тълкуване на историческите събития - едно усилие, което учените и от двете страни полагат през последните години, каза Вълчев.

"Мисията на националната информационна агенция на България е да събира и разпространява знанието за днешния ден в България и по света. Част от тази мисия е това знание за днес да бъде съхранено, а когато утре се говори за предишните дни - да се предава знанието от вчера и натрупания опит, каза още Вълчев.

Той припомни, че по договор БТА и МИА всеки ден си разменят по една новина, която се публикува в емисиите на двете агенции без редакция. "Така, всеки ден имаме знание какво се случва всеки ден в двете страни", добави Вълчев. Той припомни и това, че Скопие е първото място, където БТА ще възстанови свой кореспондентски пункт.

"Историята на този двутомник не е от вчера. Последните 30 години ние я издаваме през всеки 10 години. Новото е сбирка със събраните съчинения - писмата, дипломатическата кореспонденция, стиховете на двамата автори. Когато човек прочете всичко това, ще се просълзи, ще разбере, че през последните 160 години нищо не е мръднало", каза издателят Димитър Томов.

Днес ни събира едно свято дело - делото на миладиновци, което ляга в основата на нашето Възраждане, на изграждането на българското съзнание, каза проф. Кирил Топалов, автор на въведението към "Български народни песни".

"Значението на двамата братя е огромно. Те се явяват в един преходен за Македония период - от гърцизъм към връщане към своята българска същност", добави Топалов. "През първата половина от живота си той е учител по гръцки, докато се явяват някои моменти и факти, които започват да му говорят, и той разбира, че македонските българчета трябва да се учат на български език а не на гръцки", каза още Топалов.

Подобни статии