Фрагмент от отдавна изгубена поема от 12-и век е открит в подвързия на книга

Изследователка от Великобритания е открила фрагмент от отдавна изгубена френска поема от 12-и век в подвързия на книга в библиотека на Оксфордския университет, пише в. "Гардиън".

Тамара Аткин от лондонския университет "Куин Мери" проучва повторното използване на книги през 16-и век, когато попада на фрагмент от отдавна изгубената поема "Обсадата на Оранж". Аткин открива фрагмента в подвързията на книга, издадена през 1528 г., която понастоящем се съхранява в Бодлианската библиотека в Оксфорд.

Творбата разказва историята на обсадата на Оранж - град в долината на Рона, Франция, и е част от цикъл от епични повествователни поеми за легендарния герой Гийом д'Оранж.

Тамара Аткин отбелязва, че учените отдавна знаят за съществуването на поемата, смятана за изгубена до откриването на фрагмента, който според нея е от копие, издадено в Англия в края на 13-и век.

Същата книга включва и фрагмент от "Роман за Тристан" от Берул - ранно пресъздаване на средновековната романтична история за Тристан и Изолда.

Подобни статии