Франция гори пестицидите ни срещу 10 млн. лв.

Опасните препарати в Яворово съхранявани на метри от овцеферма и къща за гости

Екоминистърът Емил Димитров и зам. главният прокурор Десислава Пиронева инспектираха мястото с опасните пестициди край Яворово.

Министерството на околната среда и водите ще плати 10 млн. лева за изгаряне на откритите на различни места у нас опасни пестициди в лицензиран инсинератор край френския град Лион. Това съобщи екоминистърът Емил Димитров, който направи проверка на поредното „находище“ в някогашното ТКЗС на старозагорското село Яворово.

Там преди десетина дни бяха установени около 4 тона различни пестициди с отдавна изтекъл срок на годност в разкъсани опаковки. Количествата са били събрани от различни места, най-старите са още от 1982 г., обясни министърът. Мястото фигурира в регистъра на екоинспекцията в Стара Загора като склад за опасни пестициди, но на практика складовете са рухнали. Открити са количества с все още неустановен обем в бетонова шахта, под която преминават подземни води и никой не може да каже дали част от тях не са влезли в питейния водопровод на селото.

В спешен порядък от МОСВ са влезли в контакт с френската Sahe group, която оперира на територията на около 40 страни в цял свят, откъдето прибира и унищожава подобни отрови. Това става в инсинератора й край Лион, който има годишен капацитет от около 350 000 т отпадъци годишно, но обемът на пестицидите е едва 6-8 хил. т, обясни представителят на специализираната фирма Томас Вандерберг. По думите му казусът със захвърлените на произвола отрови не е само български, на практика огромни количества всяка година се налагало да бъдат събирани и извозвани от всички бивши източноевропейски страни.

В село Яворово живеят постоянно около 140 души, малцина от тях си спомнят кога са били докарани тук торбите с препарати за растителна защита, собствеността на терена на няколко пъти се е сменяла, коментира кметският наместник Жечо Жечев. На стотина метра встрани от рухналите складове има овцеферма, а малко по-встрани наскоро отворила вратите си кокетна къща за гости, построена с пари от ЕС.

Аналогичен склад е установен в николаевското село Елхово, там предстои да бъде направен анализ на отровите и те също да отпътуват за Франция. Проверките край Яворово и Елхово са в рамките на разпореждане на Върховна административна прокуратура за нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита, коментира присъствалата при огледа  зам. главен прокурор Десислава Пиронева.

Според министър Димитров на практика нямало от кого да бъде търсена наказателна отговорност, защото повечето от хората, които са събрали тези количества край Яворово, отдавна били починали.

Подобни статии