Франция не се страхува от Ковид - учениците са по-важни, училищата ще останат отворени

Снимка: Ройтерс

Измина по-малко от седмица, откакто френските училища отново отвориха врати след Коледа, но в гимназията "Жан Реноар" в Булон-Биланкур край Париж всеки четвърти учител и близо 50 ученици вече са болни от КОВИД-19.

С новите правила за тестване и проследяване на контактите, въведени от началото на този период, Аристид Адейлкалам, директор на училището, сега е изправен пред огромно предизвикателство.

"Това е много, много, много сложно", казва Адейлкалам, а очилата му се замъгляват заради маската, която носи. "Четиридесет и седем ученици имат КОВИД. Трябва да идентифицирам контактите на всеки един от тях. Досега можехме да обработваме случаите един по един, когато ги откривахме. Сега сме претоварени."

Училището има 620 ученици и 40 учители.

През последните месеци Франция постави акцент върху запазването на училищата отворени и вече не бърза да ги затваря при случаи на коронавирус, не удължава и ваканциите, за да отминат вълните на вариантите Омикрон и Делта за разлика от някои съседни държави от ЕС.

Предизвикателства

Въпреки това училищата твърдят, че е станало много трудно да се справят с голямото увеличаване на случаите на КОВИД-19 и с новите правила за тестване.

Когато ученик даде положителен резултат за КОВИД-19, всеки от останалите трябва да си направи по три теста в рамките на пет дни - първият е PCR или антигенен тест в център за тестване, другите два теста си ги прави сам.

Това утежнява положението с и без това дългите опашки за тестване в аптеките и лабораториите, тъй като броят на случаите нарасна до рекордно високи стойности.

През седмицата до 2 януари бяха направени рекордните 8,3 милиона теста за коронавирус и то преди края на празниците.

На ръба

Учителските синдикати са ядосани, а един от тях - SNUipp-FSU, обяви стачка за четвъртък, заявявайки, че "училищата са пред взрив".

Обвинявайки правителството, че е предприело "рискована игра" със здравето на учителите и учениците, профсъюзът иска връщане към прекратяване на присъственото обучение за всеки клас, в който има случаи на КОВИД-19.

Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер отхвърли критиките в края на миналата седмица.

"Разбира се, че е трудно, разбира се, че е сложно", каза той за новия протокол за тестване в интервю за телевизия CNews. Но това е цената, която трябва да се плати, за да останат училищата отворени, заяви той.

"Би било лесно да се каже: децата повече не ходят на училище... но аз не искам да е така", каза Бланкер.

Въпреки бавния старт, дължащ се на колебанието за ваксиниране, 90 на сто от хората на възраст на и над 12 години във Франция са получили поне две дози ваксина срещу коронавируса. В края на декември започна и ваксинирането на деца от 5 до 11 години.

Франция съобщи за 261 481 нови инфекции с коронавирус за ден в края на миналата седмица, което е по-малко от рекорда от над 332 000, поставен ден по-рано, но след това броят на новите случаи за седем дни нарасна за първи път с над 200 000.

И не само преподавателите са недоволни. В училището "Жан Реноар" 11-годишният Дриса Кейта Сисе също чувства умора от пандемията.

"КОВИД просто не разхлабва хватката си", казва той с въздишка.

Подобни статии

 • Какви са вариантите за американски санкции срещу Русия?

  Какви са вариантите за американски санкции срещу Русия?

  Финансовите варианти, които се обмислят, за да бъде наказан президентът Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна, варират от мащабни до строго лични - от отрязването на Русия от американските долари и международното банкиране до налагането на санкции на бивша олимпийска шампионка по гимнастика, за която се твърди, че е приятелка на Путин.

  98
 • Кризата в Украйна е сблъсък на два мирогледа

  Кризата в Украйна е сблъсък на два мирогледа

  Кризата в Украйна едва ли отминава - сблъсък на две гледни точки за света, който може да разтърси Европа. Тя носи ехото на Студената война и възкресява една идея, останала от Ялтенската конференция през 1945 г.: Западът трябва да уважава руската сфера на влияние в Централна и Източна Европа.

  85
 • Шпионският софтуер

  Шпионският софтуер "Пегас" се използва срещу неудобни на властта по целия свят

  Тежкото положение на борците за правата на жените в Бахрейн и Йордания е в светлината на прожекторите след нови разкрития, че две видни активистки са били хакнати многократно от страни, използващи шпионски софтуер на израелската компания "НСО Груп", съобщи в. "Гардиън".

  149